Brev:
Amning og skemad til 6 mdr.
Kære Helen.
Jeg har en dejlig og meget aktiv dreng som lige har rundet de 6 måneder (født 10. marts). Han vejer 8½ kg og er 74 cm lang, har fået de to første tænder, sætter sig over halen, kravler glad rundt og rejser sig op ved alt han kan komme til. Han har aldrig sovet mere end 35-45 min ad gangen i dagtimerne (nu 4 gange om dagen) og det er yderst sjældent jeg har kunnet få ham til at sove videre og så er det kun ved en sengeamning. Umiddelbart vågner han altid med en prut og et skrig. Han bruger desværre ikke sut
Jeg har desuden en datter på 6 og en søn på 3½ år og nummer 3 er derfor noget underlagt rytmen for de to store børn, særligt når vi skal op om morgenen og der skal afleveres i børnehave og skole og igen om eftermiddagen, når der skal hentes. Så vores dag starter ca kl. 6 for alle.
Jeg er interesseret i at amme så meget og så længe som muligt og ser først et endeligt ammestop, når han er ca 14 måneder (en morgenamning og en godnatamning). På nuværende tidspunkt bliver han ammet 8 - 10 gange i dagtiden og ca 4 gange mellem kl. 20-06. Det synes jeg virker som meget, men han bliver altid ammet før og efter en lur.
Jeg er først startet med skemad da han var 5½ måned og han får nu 2 gange om dagen, formiddag og aften (ca. kl. 17). Det er ikke fordi han har den store interesse i skemad men spiser mest (max 1 dl) når det er boghvedegrød med lidt havregryn og pæremos. Ellers er det 10-15 ...
... skeer eller helt afvisning hvis han ikke kan lide det. Kartoffelmos er slet ikke et hit og heller ikke øllebrød, selvom jeg har prøvet at tilbyde det flere gange. Han virker også mere interesseret i det vi spiser, men jeg synes han kløjs i de ristede rugbrødsbjælker.
Vores nætter har på det sidste været meget urolige, der er altid sket noget nyt for ham enten madstart, forkølelse, tand, kravlestart, endnu en tand og endnu en forkølelse. Han bliver ammet og puttet i sin tremmeseng mellem 19.30 og 20, hvor han efter lidt brokkeri falder i søvn med sin tommelfinger i munden. Han vågner så igen ca. hver 3. time, men for at min dag kan hænge sammen også for de to store, så er jeg blevet ved med at tage ham over i min seng, hvor han sjatspiser som han lyster, umiddelbart virker det primært som trøst/tryghed og ikke sult. Hvis jeg prøver at nøjes med at trøste ham (med tys-tys-lyde), bliver han hurtigt overkørt og falder først til ro, når han har fået bryst. Han kan som regel tage de 3 timer i træk om natten og bliver som oftest vækket af en prut. Han sover hurtigt videre ved amning.
Hvordan ser du en mulig dagsplan for hvornår jeg skal indføre henholdsvis et tredje og fjerde måltid, når jeg gerne vil amme mest muligt og hvordan kommer jeg bedst af med natteamningerne? Skal jeg skære mere ned for amningerne nu for at skabe plads til de 2 ske-måltider han får nu og dermed give en mere fuld mave til natten?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
Viden om børn:
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder