Svar: Putterutine
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Hos jer er det motorikken og alderen der spiller ind ... :)
Jeres datter er rigtig godt igang, hun rejser sig igen og igen, øver sig i at kravle, gå ved ting og netop i tremmesengen er det oplagt at øve sig - her kan hun få fat i tremmerne, rejse sig ved at bruge sine armkræfter. Det er rigtig god træning og det er helt naturligt at hun gør det. Hun har dog stadig ikke lært at sætte sig - men den gode nyhed er, at det lærer hun naturligt med tiden ...
Øv det at sætte sig i løbet af dagen, så hun stille og roligt lærer det. Når hun kan om dagen, så kan hun også om aftenen og natten.
Børn øver sig motorisk både om dagen, om aftenen og om natten. De øver sig når de er vågne, de øver sig også når de sover. Og derfor har jeres datter lige nu ekstra meget behov for jeres hjælp til at finde ro og slappe af i kroppen, når hun skal sove.
Du skriver at når I putter hende og hun er hundrede procent træt, så lægger hun sig ned, drikker sin flaske og triller om på siden og falder i søvn. Og det er sådan det skal være. Så måske skal I nogle gange prøve at putte hende lidt senere, for at være sikre på at hun er parat til at sove, når I putter hende.
Det kan også være en rigtig god idé at hjælpe hende til ro i kroppen ved at give hende et aftenbad og så efterfølgende bruge lidt tid på at massere hende, smøre hende lidt ind i lidt creme eller lignende, så hun får ...
... slappet af i sine ben og arme.
Det kan være en rigtig god idé at hun puttes godt en time efter hun har fået aftenbad. Når vi lægger os til at sove, så får vi et naturligt fald i kropstemperaturen og vores krop får på den måde besked om at det er sovetid. Når I giver hende et bad, så stiger temperaturen i en periode, hvorefter den falder igen og netop dette fald i temperaturen signaler at det nu er tid til at sove. Hvis der går mindre end en time mellem bad og putning, vil det ofte have modsatte effekt, da barnets temperatur så vil være højere og barnet sværere ved at finde ro. Det kan derfor være en god idé, hvis I f.eks. spiser aftensmad kl 18, hun kommer i bad kl 18.30, får godnatgrød kl 19.30 og puttes med flasken kl 20.
Det er også sådan at jeres datter stadig er så lille at hun ikke ved hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun føler sig forladt og alene, når I er ude af syne. Derfor hjælper det hende og det gør hende tryg, hvis I sætter jer hos hende om aftenen. Og det vil samtidig give jer mulighed for at give hende roen i kroppen, netop ved at I kan have hænderne på hende osv. når hun skal sove. Altså hjælpe hende direkte med fysisk ro i sengen. Nogle gange vil hun naturligt også ligge stille, hvis I er der og hun er parat til at sove. Hvis puttetidspunktet er rigtigt, så burde hun kunne falde i søvn i løbet af ca 15 minutter :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika