Annonce

Annonce

Svar: Sover sent aften


21. juni 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Du har fuldstændig ret i at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med din datter lige nu, og at hverdagen og alle oplevelserne, naturligt er rigtig svær at give slip på. Hun har svært ved at kapere det hele, hovedet er fyldt med tankemylder osv. og det er naturligt rigtig svært for hende at slippe dagen og overgive sig til søvnen. Det er rigtig godt at du er opmærksom på at bruge lidt tid på at tale dagen igennem, så hun får nogle af oplevelserne bearbejdet.

Derudover tænker jeg også at hun jo nu er 2 ½ år og det giver naturligt lidt ekstra udfordringer i forhold til søvnen. Hun prøver naturligt grænser og det er helt normalt at hun undersøger, hvad der sker, hvis hun ikke reagerer som I forventer. Det er også helt alderssvarende at hun hellere vil være sammen med jer, end at sove. Hun er så bevidst nu, at hun godt ved, at når hun er i sin seng, så hygger I i stuen og det vil hun selvfølgelig være en del af. Hun vil ikke ligge alene på sit værelse, - det protesterer hun naturligt imod.

For mange børn vil det være rigtig dejligt at få en åben seng i denne alder, fordi sengen signalerer at det er okay at barnet ommer ud og at det er okay at søge sine forældre. Nogle børn vil faktisk falde helt til ro, fordi de fornemmer muligheden for at søge mor og far. Andre børn vil netop søge muligheden og vil derfor stige ud af sengen og gå i stuen igen og igen og igen og vælger man at give barnet en åben seng, så skal man derfor være indstillet på at følge barnet roligt tilbage i seng igen mange gange og naturligt også prioritere at sidde på sengekanten og være der. At barnet søger sine forældre er jo også tegn på at barnet har brug for sine forældre.

Det kan være en rigtig god idé at bruge det jeg kalder for "stryge-tøj-metoden". Det handler om at I putter hende og derefter, så stiller I jer i nærheden, så hun kan se jer og høre jer og så laver noget praktisk. Det kan være at ordne strygetøj eller lægge tøj sammen.

Det at være i gang med noget praktisk og monotomt, noget kedeligt, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig, der er ikke noget hyggeligt, ikke noget du går glip af og samtidig kan I så verbalt betrygge hende ved at fortælle at I er der og ...


Annonce

... holde fast i at hun skal lægge sig ned og hun skal sove nu.

Du kan sige direkte "Jeg er lige her, læg du dig ned skat", du kan svare når hun kalder "Moaar - ja skat, du skal sove nu, mor passer på dig" eller lignende og samtidig sende et signal til hende om at I ikke bare sidder og venter på at hun skal sove, men som sagt har noget kedeligt at lave. I er der altså, hun kan se jer, kommunikere med jer, I betrygger og beroliger, lader hende mærke at I stadig er der for hende, men holder samtidig fast i at det er sovetid og I gør hende tryg.

Og det er her vigtigt at hun som sagt hele tiden kan se jer, hun behøver ikke stige ud af sin seng og behøver ikke kalde på jer hele tiden, for at være forsikret om at I ikke er forsvundet. I viser hende at I er der, beroliger ved at snakke lidt og fortælle igen og igen hvad hun skal nu "læg dig ned skat, nat-nat" - og bare det at hun selv lægger sig ned og det ikke er dig der hver gang lægger hende, vil være med til at gøre en forskel. Hun skal hele tiden være tryg og hele tiden fornemme at I er der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er vigtigt at hun stadig får lov til at få sin middagslur, fordi det afbræk den giver hende i løbet af dagen er vigtig for hendes alder og udvikling og der er ikke nogen grund til at tro, at hun vil sove bedre, hvis I fjerner luren om dagen helt.

Det kan godt nogle gange være en god idé at putte hende lidt senere i en periode, fordi I derved sikrer jer at hun er træt nok. Det kan f.eks. være en god idé at give hende både et bad og en godnatgrød inden sengetid, som en del af putteritualet. Hvis I f.eks. spiser aftensmad kl 18, så kan hun komme i bad derefter, få en godnatgrød kl 19.30 og så blive puttet omkring kl 20 måske 20.30 i en periode. Der må gerne gå 1-1.5 time mellem bad og putning.

At få det hele til at gå op i en højere enhed, når der også er en lillebror kan være svært, men I må forsøge så godt i kan. I skal jo naturligt også medtænke at netop når hun puttes om aftenenm så har hun mulighed for at få jeres opmærksomhed. Det er hendes tid, det er ved sengekanten at hun kan have jer for sig selv. Lillebror bliver ældre og fylder naturligt mere og mere og det kan også spille ind på hendes ekstra behov for jer og for at I ser hende netop om aftenen :)

Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce