Annonce

Annonce

Svar: Aftenputning - 2 år, 10 mdr.


31. maj 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle

Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen :)

Jeg kan se ud af dit brev, at I allerede har forsøgt mange ting og at du har gjort dig rigtig mange tanker :) Noget af det første jeg tænker og som jeg vil lægge vægt på er at din dreng skal være tryg ved at sove. Det er rigtig godt at du mener han er tryg ved sit værelse og glad for sin seng, men han skal også forbinde det at overgive sig til søvnen med noget dejligt, trygt og rart. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at I bruger hans puttebamse som "trussel", for at få ham til at blive i sengen. Han skal naturligvis have lov til at have sin bamse hos sig :)

Derudover tænker jeg at det er vigtigt at anerkende at han måske ikke føler sig helt parat til at sove, når I siger at det er tid. Han har jo en alder hvor han er helt bevidst om at når han ligger i sin seng, så sidder I i stuen og hygger jer og det vil han naturligt gerne være en del af. Det er derfor vigtigt at I signalerer, at når han bliver puttet, så sker der ikke noget hyggeligt, der er ikke noget sjov og at det faktisk er endnu mere hyggeligt at være i sengen. Så han netop foretrækker at være der.

Du skriver at han kan stige ud af sin seng og søge jer gentagende gange og det fortæller mig at I går fra ham ... Måske ville det derfor være en god idé at I vælger at være hos ham. Enten sidder på sengekanten og læser eller måske bruge det jeg kalder for "stryge-tøj-metoden".

Det går ud på at du stiller dig i nærheden, enten på hans værelse eller lige uden for døren og laver noget praktisk som at stryge tøj. Det er vigtigt at han kan se dig fra sin seng, så han ikke behøver rejse sig for at tjekke om du er der og hvad du laver. I kan tale sammen, han kan kalde "moaar!" og du kan svare "ja, jeg er lige her skat", så han på den måde betrygges og beroliges og ...


Annonce

... lærer at blive i sengen. Samtidig signalerer det også at der ikke sker noget spændende for ham, du har noget kedeligt at lave, når han skal sove og der er ikke noget at gå glip af.

Det kan nogle gange være en god idé at putte ham senere, end du normalt ville gøre. Dette gælder især, hvis I er kommet ind i en rytme, hvor han har lært at putteritualet er noget der godt kan vare 1-2 timer og hvor ritualet består i at han smider sutter på gulvet, rejser sig og går ud af sengen, du kommer med vand osv. Hvis han forbinder det at blive puttet med et sådan ritual, så kan det være en god idé at du ikke putter ham, før du er sikker på at han er træt nok til at sove. Og det betyder at hvis han normalt ikke sover før kl er 21, så må du putte ham kl 21 og her med det ritual, som du ønsker han skal kunne falde i søvn til. F.eks. at du sidder og læser for ham i 10-15 minutter hvor han naturligt falder i søvn, fordi han er parat til det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Næste morgen kommer han stadig op til samme tid, sover middagslur osv. som han plejer og puttes så om aftenen 15 minutter før kl 20.45, igen med samme ritual. Så du stille og roligt får skabt nogle nye putterutiner for hvordan han falder i søvn og hvad der sker. Nogle aftener må du bibeholde samme tidspunkt for putning, så han puttes til samme tid flere aftener i træk, men stille og roligt kan puttetidspunktet flyttes frem og rutinerne følge med.

Det handler ikke om at vække ham tidligere om morgenen eller at skære hans middagssøvn væk, men derimod om at få skabt nogle rutiner om aftenen, hvor han er helt tryg ved at sove og også er træt nok til at sove, når han puttes og stille og roligt får en indre fornemmelse for at være træt og derfor kunne falde i søvn på ca 15 minutter hvor du så er der, læser for ham osv.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce