Annonce

Annonce

Svar: Frustreret pige - 13 mdr.


28. maj 2012

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med jer

Tak for jeres brev og velkommen til :)

Jeres datter gennemgår en stor udvikling lige nu, hvor hun har det rigtig svært i visse situationer. Hendes store glæde og afhængighed af mor, bliver ekstra forstærket, når hun er i dagpleje om dagen og hun er stadig så lille at hun ikke forstår hvor du/I er, når hun ikke kan se jer og heller ikke kan forholde sig til tid.

Indtil børn er ca 16 måneder gamle, så har de reelt ikke forståelse for, at vi er der, når vi er ude af syne. Når hun ikke kan se dig/jer, føler hun sig alene og forladt, hun kan ikke forholde sig til hvor I er, hvornår I kommer igen og hvad I laver - for hende forsvinder I og det er naturligt hårdt. Derfor klynger hun sig til jer, når I mødes - endelig kommer I og hele hendes lille krop higer efter at mærke jer, higer efter den fysiske kontakt og nærhed, for kun derved mærker hun rigtigt at I ikke har forladt hende. Jeg plejer at sige at hun skal have sit "forældre-depot" fyldt op, for at der er noget at tære af, når I er adskilt i løbet af dagen.

Nogle gange vil hun op, så vil hun ned, så vil hun kramme og så alligevel ikke - det skyldes at hun netop er igang med på den ene side at separere sig fra jer og på den anden side netop derfor har ekstra meget brug for jer. Man kan tale om en separation-gentilnærmelsesfase, en slags "jeg vil have min mor/far, jeg vil prøve selv" og hun har brug for at mærke at I er der for hende. Kun hvis hun føler sig godt knyttet til jer, kan hun give slip og øve sin selvstændighed og det er derfor rigtig vigtigt at I lige nu ser hendes søgning mod jer og især mod mor som morglæde og noget positivt ... :)

Det er helt naturligt at hun i en periode søger sin mor mere og i andre perioder vil det så være far der er den foretrukne. Det betyder ikke at mor skal gøre alt, - det vil være rigtig godt at far også er på banen, at det f.eks. er far der bader hende hver aften eller at far og datter går til svømning eller andet sammen. Noget som er for far ...


Annonce

... og datter og hvor mor ikke er med og gerne noget som også giver fysisk kontakt og nærhed. Og det er rigtig vigtigt at du ikke føler dig afvist og derfor trækker dig, men at du bliver ved med at vise hende at du gerne vil hende. For hvis hun mærker at du bliver såret og ked af det, så vil det være en følelse og en reaktion som er ekstra spændende at udforske og så kan det forstærke hendes afvisning ...

Det er vigtigt at I forsøger at være der for hende, giver hende masser af fysisk kontakt, kram og kærtegn, så hun hele tiden mærker at I vil hende. I skal nurse hende lidt mere, lade hende sidde lidt ekstra hos jer, hjælpe hende, så hun stille og roligt bedre kan slippe og på sigt kunne mere på egen hånd. Hvis hun mærker at I nogle gange bliver irriterede på hende, og nogle gange skubber hende fra jer "nu må du lige vente ..." eller "prøv nu at lege ligesom de andre børn" eller lignende, så vil hun naturligt blive mere klyngende og have ekstra meget brug for jer.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er altså ikke fordi I gør noget forkert, det er fordi jeres lille pige stadig er en meget lille pige og det er helt okay at hun nogle gange er frustreret og virker til ikke at finde ud af hvad hun vil eller ikke vil. Når hun kradser jer, så er det ikke bevidst for at gøre jer ondt, men fordi hun stadig ikke kan finde ud af at kærtegne og kærtegn kammer derfor nogle gange over og gør ondt i stedet for at være rare. Hun kan endnu ikke styre sine motoriske bevægelser så godt. Nogle gange er det også fordi hun mangler ord og derfor ikke kan forklare jer at hun har det svært og så reagerer hun med en fysisk reaktion i stedet. Det er helt normalt :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre og giver lidt idé om, hvorfor jeres datter reagerer som hun gør. Jeg vil foreslå jer at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvor jeg blandt andet beskriver små børns følelser og behov op til 3 års alderen, - hvorfor de gør som de gør og hvordan vi skal møde dem :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce