Annonce

Annonce

Svar: Skriger hysterisk, når hun skal i seng om aftenen


2. maj 2012

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om at I har en meget tryghedssøgende lille pige og det er naturligt vigtigt at anerkende dette.

Du fortæller at hun var lille, da hun kom til verden og at hun blev født 5 uger for tidligt og det betyder naturligt at der er nogle hensyn at tage. Børn født mellem uge 34 og 36+6 skal ses som for tidligt fødte børn og dermed børn, der kan have særlige behov.

Det betyder at jeres datter kan have brug for ekstra meget nærhed, brug for tæt fysisk kontakt. Hun lyder til at have rigtig meget brug for at kunne mærke jer, det er ikke nok at holde i hånden, hun skal ligge tæt op af jer. Hun kan have ekstra meget glæde af "livmoderlyd" det vil sige lyden af jeres vejrtrækning, kunne høre jeres hjerte slå osv. Hun kan have brug for at føle sig omsluttet, brug for at være svøbt - f.eks. ved at ligge i din favn og mærke din krop omkring sig.

Og dette behov gælder ikke nødvendigvis kun de første måneder efter fødslen, dette behov kan stadig være der nu, hvor hun snart er et år. Hun oplever mere og mere af verden, får flere og flere stimuli og har naturligt svært ved at skulle sige farvel til dagen og alle oplevelserne, det er svært at overgive sig til søvnen. Hun er måske endda særlig følsom omkring stimuli og reagerer voldsommere på hvis I har gæster eller er i byen, eller hvis I bare tager ud at handle og der er for meget lys og larm, så kommer reaktionen, når I er hjemme.

Det er helt normalt og samtidig har hun også en alder, hvor hun ikke forstår, ...


Annonce

... hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun forstår ikke hvis I går ind i stuen og lader hende være alene i sengen i soveværelset. Når I går fra hende, så føler hun sig alene og forladt. Hun er nødt til at se jer og mærke jer, for at vide at I er der og derfor bliver hun så bund ulykkelig, når I går og når I forsøger at få hende til at sove alene.

Det lyder for mig som om at I derfor skal prioritere at være hos hende, når hun skal sove og ikke kæmpe for putning om at hun skal sove efter bestemte principper og slet ikke for princippernes skyld. I har jo en pige, som tilsyneladende sover rigtig godt, hvis hun får lov til at være tæt på jer, mærker jer. Du skriver "nogle gange ender hun i smørhullet ... til gengæld sover hun så til næste morgen ..." og det lyder for mig som noget der er vigtigt at prioritere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I kan evt. gøre det at I kobler hendes tremmeseng til jeres seng. Fjerner den ene side af tremmesengen og sætter de to senge sammen, naturligvis sikkerhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan hun stille og roligt lære at sove i sin egen seng og I kan være i jeres seng. I kan berolige hende med hænder og nærhed, give hende masser af fysisk kontakt og hun kan kravle over og søge jer om natten, når og hvis hun har behov for det. Og stille og roligt kan hun så lære at sove i sin seng, med jer ved sin side og derfor på sigt komme ind på eget værelse og sove der. Men lige nu har hun brug for jer og brug for al den nærhed, tryghed og fysiske kontakt hun kan få.

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce