Annonce

Annonce

Svar: Søvnkrise


25. marts 2012

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte udenlands-danske forældre

Tak for jeres brev og velkommen til :)

I kan gøre flere ting for at bedre jeres drengs nattesøvn og jeg vil gerne dele mine tanker med jer ...

Jeres dreng har en alder lige nu, hvor han naturligt kan have svært ved at sove. Det handler om at han begynder at få mere farefornemmelse, altså en oplevelse af at verden ikke kun er rar og sjov, men også fyldt af farer og modstand. Han oplever farer og modstand i løbet af dagen - han klatrer op og finder ud af at han ikke kan komme ned igen, han løber og falder og slår sig osv. Han oplever andre børn tager legetøj fra ham, nogle skubber, andre bider. Han oplever også at I giver mere modstand end tidligere, I holder fast i ham, fordi han ikke må løbe ud på vejen, I siger mere "nej!" i løbet af dagen osv.

Denne spirende farefornemmelse og alt hvad han oplever om dagen vil ofte gøre at børn i denne alder har svært ved at overgive sig til søvnen og også svært ved at sove. Nogle børn vågner med skrig og kan næsten have mareridt men børn kan også sagtens "bare" vågne fordi hovedet er fyldt med tanker og oplevelser og de derfor ikke kan sove.

Det kan derfor være en rigtig god idé at bruge lidt tid på sengenkanten om aftenen, når han skal sove, hvor I hjælper ham af med noget af alt det tankemylder han har. Det vil være en rigtig god idé at I sætter jer og taler om dagen og alt hvad der er sket både af gode og mindre gode ting: "I morges da du stod op, så fik du havregrød, mmm det smager god", "så væltede glasset og mælken løb ud over det hele", det var fjollet og så griner I lidt af det, "så kom du i vuggestue, hvor du legede med ..", "og så faldt du og slog hul på knæet" - AV, det gjorde ondt, "og ...


Annonce

... så fik du plaster på" - og så kikker I på plasteret og mindes den episode.

Det at I på den måde taler dagen igennem inden han skal puttes kan altså hjælpe ham til at sove mere roligt og sove natten igennem.

Derudover så vil dagens rytme også spille ind. Det har meget at sige, hvornår og hvor meget han sover i dagtimerne. Og han skal stadig have en middagslur og det vil være rigtig godt, hvis den f.eks. kunne ligge mellem 12-14 ... I skriver at han nogle gange får to lure dagligt og det kan naturligvis være nødvendigt, men I skal være opmærksomme på, at hvis han sover om eftermiddagen, så er der risiko for at denne søvn netop "æder" af nattesøvnen og dermed gør at han får en vågenperiode midt om natten. Han skal derfor have den søvn han har behov for, men det er vigtigt at det er en lur midt på dagen og ikke en eftermiddagslur ... Derfor også vigtigt at arbejde på en rytme, hvor det passer med én lur dagligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

På samme måde er det vigtigt at han kommer i seng og står op til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend, om han er hjemme eller skal i vuggestue. Jo mere ens rytmen er, jo bedre er det også for hans nattesøvn.

Og så er det også vigtigt at sikre at han ikke vågner om natten, fordi han er sulten og det vil være rigtig godt at give ham en godnatgrød inden sengetid, det kan være en havregrød, mysligrød eller lignende grovere grød der mætter godt. Det vil være rigtig godt at han f.eks. får aftensmad kl 18, hvor han spiser som I andre. Kommer i bad og får nattøj osv på og så tilbydes en godnatgrød kl 19.30 sammen med en kop mælk og derefter puttes han så i seng, med en snak og gennemgang af dagens oplevelser:)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce