Svar: Renlighed - 3 år, 9 mdr.
Kære bekymrede mor
Dejligt at høre fra dig igen :)
Der er ingen tvivl om at jeres dreng kan holde sig og har kontrol over både vandladning og afføring. Han mærker afføringstrang og beder om at få en ble på og laver så bevidst i den ...
Mange børn har rigtig svært ved at skulle af med afføringen. De ser det som en del af sig selv og de har svært ved at slippe afføringen. Og jeres dreng siger direkte "jeg tør ikke mor", "jeg kan ikke lide det".
I skal naturligvis finde balancen mellem at give ham det lille pres der måske skal til for at han tør og finder ud af at det ikke var slemt og samtidig også gøre ham tryg nok, så han ikke begynder at holde sig og situationen bliver værre.
Mit forslag er at I lige nu lader ham få bleen på, når han er derhjemme, men at I her stiller et lille krav om at han sætter sig og laver på toilet eller potte med bleen på. Han skal altså ikke have ble på og så sætte sig bag sofaen eller et andet sted, han skal lave afføring på toilet eller potte, men får sin ble på, så han er tryg ved det. Og ...
... stille og roligt så skal han så hjælpes til at turde uden bleen.
Hvis han har brug for at du sætter dig sammen med ham, sidder foran ham imens han f.eks. er på toilettet, så gør du naturligvis det. Beroliger og betrygger ham ved at være der, fortælle at du godt ved at det er svært, men det er okay og han kan sagtens og du er der. Det vil være rigtig godt at han har en fodskammel, som han kan sætte fødderne på når han sidder på toilettet og han kan også sætte fødderne på dine lår, hvis du sidder foran ham.
Jeg synes I skal bruge de næste dage til at træne afføring på toilet eller potte med bleen på og så bruge påskedagene, hvor I er hjemme, til at få bleen af og så forsøge uden ble på toilet eller potte som han plejer.
Samtidig vil det være en rigtig god idé at I læser bøger om renlighed og om afføring. Der findes mange børnebøger om emnet. Også bøger om kroppen og hvordan vi fungerer kan være en rigtig god idé, f.eks. bogen "min store bog om kroppen" fra Carlsens forlag, kan godt bruges til denne snak.
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.