Svar: Amning - hvad sker der?
Kære Majbritt
Når børn dier ved brystet, så sendes der nogle signaler af sted som fortæller at nedløbsrefleksen skal gå i gang og mælken begynde at løbe. Og det sker hele tiden under en amning. Mange mødre tror, at nedløbsrefleksen kun virker i starten når man lægger til, men den virker løbende og skal stimuleres løbende.
Det betyder at når barnet dier, så vil en almindelig ammerytme ofte være sådan at barnet dier, venter på at mælken løber og synker mælk, dier igen, pause, synker, sutte, pause, synke, sutte, pause, synke. I starten går det ofte hurtigt, men i takt med at barnet spiser, så bliver rytmen mere og mere rytmisk.
Nogle gange kan man se at børn ligger og hiver i brystet, skubber hovedet frem og tilbage og måske også bokser med hænderne. Det gør de ofte for at få sat lidt ekstra gang i nedløbsrefleksen og når mælken så løber, så bliver de rolige igen.
Nogle gange kan de dog også gøre det, hvis de føler sig presset til brystet. Det sker hvis du f.eks. holder hans hoved i din hånd når du ammer. Prøv derfor at lade ham ligge med hovedet på din arm, uden at holde hans hoved, eller lade ham ligge på en ammepude eller måske forsøge at amme ham liggende, fordi du ikke holder hans hoved, hvis ...
... han ligger sådan. Og skal du støtte hovedet, så hold din hånd ved hans nakke og ikke på hans baghoved.
Han kan naturligvis også ligge og virre med hovedet, fordi der er en bøvs som irriterer og som han skal af med. Her er det fint at gøre som du gør, tage ham op, lade ham bøvse og så lægge ham til igen. Det er dog en rigtig god idé at du skifter mellem ammestillingerne, når du lægger til igen. Det vil sige at hvis du f.eks. starter med at amme i den traditionelle stilling, hvor han ligger i din favn, så prøv når du lægger ham til igen ved samme bryst, at lægge ham til i tvillingestilling. Det kan hjælpe ham til at stimulere og tømme brystet bedre.
Og når jeg så skriver "tømme brystet" så er det faktisk ikke helt korrekt, for børn vil aldrig kunne tømme et bryst. Når barnet dier, så går hormonerne igang og mælken kommer. Så der vil altid være lidt at komme efter. Men, brysterne vil føles tømt og du vil kunne mærke forskel på det bryst som han har diet ved og det bryst, som han endnu ikke har diet ved. Så på den måde er det altså helt normalt at du kan føle brystet er tømt, men når du klemmer på brystet, så kan du stadig presse lidt mælk ud :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.