Annonce

Annonce

Svar: Amning - hvad sker der?


11. marts 2012

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Majbritt

Når børn dier ved brystet, så sendes der nogle signaler af sted som fortæller at nedløbsrefleksen skal gå i gang og mælken begynde at løbe. Og det sker hele tiden under en amning. Mange mødre tror, at nedløbsrefleksen kun virker i starten når man lægger til, men den virker løbende og skal stimuleres løbende.

Det betyder at når barnet dier, så vil en almindelig ammerytme ofte være sådan at barnet dier, venter på at mælken løber og synker mælk, dier igen, pause, synker, sutte, pause, synke, sutte, pause, synke. I starten går det ofte hurtigt, men i takt med at barnet spiser, så bliver rytmen mere og mere rytmisk.

Nogle gange kan man se at børn ligger og hiver i brystet, skubber hovedet frem og tilbage og måske også bokser med hænderne. Det gør de ofte for at få sat lidt ekstra gang i nedløbsrefleksen og når mælken så løber, så bliver de rolige igen.

Nogle gange kan de dog også gøre det, hvis de føler sig presset til brystet. Det sker hvis du f.eks. holder hans hoved i din hånd når du ammer. Prøv derfor at lade ham ligge med hovedet på din arm, uden at holde hans hoved, eller lade ham ligge på en ammepude eller måske forsøge at amme ham liggende, fordi du ikke holder hans hoved, hvis ...


Annonce

... han ligger sådan. Og skal du støtte hovedet, så hold din hånd ved hans nakke og ikke på hans baghoved.

Han kan naturligvis også ligge og virre med hovedet, fordi der er en bøvs som irriterer og som han skal af med. Her er det fint at gøre som du gør, tage ham op, lade ham bøvse og så lægge ham til igen. Det er dog en rigtig god idé at du skifter mellem ammestillingerne, når du lægger til igen. Det vil sige at hvis du f.eks. starter med at amme i den traditionelle stilling, hvor han ligger i din favn, så prøv når du lægger ham til igen ved samme bryst, at lægge ham til i tvillingestilling. Det kan hjælpe ham til at stimulere og tømme brystet bedre.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og når jeg så skriver "tømme brystet" så er det faktisk ikke helt korrekt, for børn vil aldrig kunne tømme et bryst. Når barnet dier, så går hormonerne igang og mælken kommer. Så der vil altid være lidt at komme efter. Men, brysterne vil føles tømt og du vil kunne mærke forskel på det bryst som han har diet ved og det bryst, som han endnu ikke har diet ved. Så på den måde er det altså helt normalt at du kan føle brystet er tømt, men når du klemmer på brystet, så kan du stadig presse lidt mælk ud :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce