Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sidde på numsen


11. marts 2012

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Christina

Dejligt at høre fra dig igen :)

Det lyder som om at Karla er en motorisk aktiv pige og måske er det bare sådan hun er, sådan hun lærer bedst ...

Howard Gardner er en amerikansk psykolog, der taler om 7 forskellige intelligenser: "Den logisk matematiske intelligens", "Den sproglige intelligens", "Den musikalske intelligens", "Den rumligt visuelle intelligens, "Den kropslige intelligens", "Den personlige intelligens" og "Den sociale intelligens".

De 7 intelligenser arbejder sammen, det vil sige at man har og bruger flere af dem på samme tid og de komplementerer hinanden. Hvis man f.eks. er danser, så er det vigtigt at man både besidder en stærk musikalsk intelligens, hvor man forstår musikken og en social intelligens, som gør at man kan inspirere og følelsesmæssigt bevæge publikum. Man skal også have en kropslig intelligens, der giver smidigheden og koordinationsevnen til at udføre bevægelserne.

Hvis man f.eks. er kropsligt intelligent, så skal man helst røre ved ting, afprøve ting. Man finder løsninger ved at prøve sig frem, man har svært ved at sidde stille og man er i det hele taget livlig. Og måske er jeres datter kropsligt intelligent, hun lærer ved at bruge sig selv og sin krop og er fysisk igang næsten hele tiden ...?

Hvis hun var "logisk-matematisk intelligent" så ville hun interessere sig for deltaljen og studerer til bunds, hun ville sidde og vende og dreje hvert eneste stykke legetøj igen og igen - de børn kender du sikkert også.

Det er ikke sådan at man er bedre, hvis man er det ene eller det andet, men det er simpelthen en teori som forklarer hvorfor vi er forskellige og hvorfor vi lærer og tilegner os viden på forskellig vis. Og måske forklaringen på hvorfor jeres datter har mere krudt i numsen end I måske har oplevet hos storebror - de lærer forskelligt.

Naturligvis skal I hjælpe jeres datter med at sidde stille og koncentrere sig og lige omkring ...


Annonce

... middagsbordet kan det være en god idé at I nu fjerner bøjlen fra Trip Trap stolen og lader hende selv kravle op, når hun skal spise. På den måde føler hun at hun selv styrer tingene slag og det kan gør at hun sidder mere stille end når hun skal bede dig om at blive løftet op og ud af stolen.

Det vil også være en rigtig god idé at give hende mad adskilt, gerne få hapsere af gangen, så den ikke virker for uoverskueligt og så du hele tiden kan give hende lidt af noget nyt og dermed bibeholde interessen for at spise. En tallerken inddelt i rum, hvor du lægger et par stykker forskellig mad i hvert rum kan gøre det mere interessant.

Dyp, sovs osv kan være en god idé. Det at kunne dyppe maden inden den kommer i munden kan også gøre det mere spændende at spise og det tager også lidt tid og gør at hun bliver siddende lidt længere.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Og så er det også helt fint at lade hende komme over og sidde hos dig, når hun mister fokus og smage lidt fra din tallerken.

Det der er vigtigt er at du holder fast i at hun skal sidde på sin stol når hun spiser. Så når hun kommer og beder om at få noget mad, så siger du "det må du gerne, du skal lige sætte dig på din stol" og sådan er reglen hele dagen, uanset tidspunkt. Hun kan ikke komme løbende og få noget stukket i hånden eller få en bid af en gaffel og så løbe videre. Hun må gerne få - men hun skal sætte sig på sin stol, og det er sådan det er.

Det kan også nogle gange give lidt ro til at sidde, hvis I inden aftensmaden går en tur. Hvis du laver maden, så kan far imens gå en tur ud med lillepigen, løfte sten og kikke efter regnorme og biller, gå en tur langs vejen og kikke på bilerne, busserne eller tale om hunde, fugle og hvad I ellers kan mødes på vejen. Hvis hun har været ude at gå en lille aftentur og har brugt sin krop, sine ben og også brugt sig selv mentalt, så er lysten til at sidde på stolen større når I så skal spise :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce