Annonce

Annonce

Svar: Før sov han hele tiden - nu er det pludselig omvendt


7. marts 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Nu hvor jeres dreng er ved at være 6 måneder gammel, så vil hans søvnmønster naturligt ændre sig. Han er meget opmærksom nu, følger rigtig meget med i hvad der sker omkring ham. Hans dagslurer ændrer sig, så han sover kortere end tidligere, ofte vil han have behov for at sove to lure og en powernap og stille og roligt forsvinder powernappen, så han kan nøjes med at sove to lure dagligt.

Samlet vil børn i 6 måneders alderen ofte sove 14 ½ time i døgnet, fordelt sådan at barnet sover 4 ½ time samlet i løbet af dagen og 10 timer om natten. Det vil ofte også være sådan at formiddagen er en kort lur på måske kun 45 minutter og middagsluren en længere lur men det kan også sagtens være omvendt, som det lyder til at være tilfældet hos jer. Det vil være sådan at jo kortere formiddagsluren er, jo tidligere vil middagsluren ligge og jo længere formiddagsluren er, jo senere vil middagsluren ligge.

Jeres dreng skal også i 6 måneders alderen have mere varieret mad, begynde med grovere grødtyper, kød og fisk i sin grøntsagsmos, mad i hænderne at gumle på selv osv. Mælkeindtaget udgør stadig en stor del af hans indtag og de fleste børn vil stadig have brug for 6 flasker i døgnet - og at sove igennem er at sove 5-6 timer uden mælk. Det er super flot hvis jeres dreng kan sove mere - men det er ikke sikkert han kan blive ved med det. Han kan godt få behov for sin drømmeflaske nu, netop fordi maden om dagen fylder mere og mælken og behovet for mælk derfor også skal sikres på ydertidspunkterne og det vil ofte være flaske aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen der forsvinder sidst (omkring 1 års alderen).

En plan for dagen lavet ud fra jeres angivne ...


Annonce

... tider ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca. 9.30, sover her måske en time.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, vad af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 13.30-14. tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han tager.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden og tilbydes også en flaske om eftermiddagen stadigvæk.

Powernappen springes ofte over

Aften 18: Grøntsagsmos og igen begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20. Tidspunktet varierer igen efter hvorvidt han har sovet 3 eller kun 2 lure i løbet af dagen. sover han kun 2 lure vil han kunne puttes her, sover han eftermiddagslur, vil puttetidspunktet naturligt være senere.

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og begynder herefter at sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. Nogle børn vil også have en rytme, hvor de får flaske kl ca. 20 og igen kl 02 og 06 og det er også helt fint. Så ligger det lange søvnstræk mellem 20 og 02 i stedet for mellem midnat og næste morgen tidlig.

Som du kan se af denne plan, så indgår der nu flere måltider og i stedet for at du giver flaske af to omgange, når han vågner og inden han sover, vil det være rigtig godt at du nu giver skemad når han vågner og mælk inden han skal sove igen :)

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedtcreme - fedtprocent

Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce