Annonce

Annonce

Svar: Står tidligere og tidligere op


20. februar 2012

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karina

Tak for dit brev :)

Det lyder for mig som om at din datter lige nu går igennem en periode, hvor hun naturligt sover lidt uroligt, drømmer lidt mere og derfor har tendens til at vågne tidligt om morgenen. Det lyder derfor som om at tiden arbejder for jer og at det vil ændre sig igen - sandsynligvis når hun bliver omkring 6 måneder ...

Det lyder meget fint med den rytme du beskriver for dagen. Din datter må gerne sove ca. 5 timer samlet i løbet af dagen 2 timer om formiddagen, 2 timer til middag og 1 time sidst på dagen. Der er ikke umiddelbart grund til at afkorte lurene lige nu, netop fordi det, som du også selv er inde på, naturligt vil gøre at hun så sover tidligere dagen igennem, derfor også går tidligere i seng og igen, vågner tidligere om morgenen ...

Hun er for lille til at du kan ændre særlig meget ved hendes rytme - du kan godt forsøge med at det lykkes med succes er bestemt ikke sikket, når hun ikke er ældre. Hvis man skal flytte på en tidlig søvnfase, så lykkes det bedst hos børn efter 1 års alderen ... :)

At tage hende op efter en kortere formiddagslur, satse på en længere middagslur og en senere 3. lur tror jeg ikke vil ændre så meget hos jer - hun puttes jo først til natten kl 21 og der er ikke grund til at gøre dette tidspunkt senere endnu. Så desværre - det er nok tiden der skal arbejde hos jer ...

Det er dog en rigtig god idé at holde fast i at I ikke står op før kl 7. Du må gerne amme hende kl 5 og du må gerne amme igen kl 7, for at se om du på den måde kan strække hendes stå op tidspunkt lidt.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre, vågner med en lille ekstra amning og putter via den stadig lidt længere i mors seng.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød, frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 13.30

Eftermiddag 16: ...


Annonce

... Ammes

Aften 17.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Powernapper 18-19

Ammes løbende i løbet af aftenen, puttes til natten ca kl 21


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Først på natten 01: Ammes og sover videre

Din datter vil sansynligvis når hun bliver omkring 6 måneder begynde at kunne springe den 3 lur over og vil derfor ændre søvnrytme både dag og nat. Lige nu lyder det som om at hun stadig har behov for den, men den kan sagtens være årsagen til at hun vågner tidligt om morgenen ... Du kan godt prøve at afkorte hendes 3. lur lidt dag for dag, så hun stille og roligt lærer at undvære den og i stedet måske kan sove en lidt længere middagslur - måske sove 2 ½ time til middag og samlet set således få næsten samme mængde søvn som hun får nu - dog på to lure i stedet for tre. Det kan være et forsøg værd.

Hun vil stadig ofte have brug for ca 15 timers søvn i døgnet. Mange børn trives i 5 måneders alderen med at sove f.eks. 1 ½ time om formiddagen, 2 ½ time til middag og ½ time sidst på dagen og så sover de 10-11 timer om natten. Altså en lidt kortere dagssøvn end din datter tager og så lidt mere om natten.

Du må godt holde fast i at dagen ikke skal soves væk - jeg ved fra dine tidligere breve at hun har haft tendens til at kunne sove rigtig meget om dagen og det er naturligvis dejligt, men jo ikke, hvis hun så sover mindre og mindre om natten. til en vis grad er du nødt til at hjælpe hende med at finde en rytme, hvor hun er vågen og aktiv om dagen og sover om natten. Men igen - din datter sover jo umiddelbart som hun har behov for og skal derfor have lov til at sove og søvnen vil naturligt ændre sig i takt med at hun bliver ældre, så hos jer skal I måske lige se tiden lidt an endnu .. Hun sover jo godt, når hun sover, hun udvikler sig fint, hun trives og virker til at være inde i en sund og god udvikling - hun vågner bare tidligere end du synes er passende .. :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce