Annonce

Annonce

Brev:

Mælkeallergi, mellemmåltider, ris- og sojadrik?


26. januar 2012

Alder:
23 mdr.

Mælkeallergi, mellemmåltider, ris- og sojadrik?

Kære Helen

Vores søn, Casper er nu næsten blevet 2 år.

For ca. et halvt år siden fik vi mistanke om, at hans mange opvågninger om natten skyldtes overfølsomhed over for mælk.
Dette er siden blevet bekræftet af vores læge, som har undersøgt sagen grundigt.
Casper har non-IGE-medieret mælkeallergi og kan derfor heller ikke tåle højthydroliseret modermælkserstatning, man ellers anbefaler børn med mælkeallergi indtil 3-års alderen.

Det har vist sig, at Casper har været et af de ganske få børn, der har reageret på, den mælk jeg (mor) drak mens jeg ammende. Stoffer herfra, har været overført via modermælken, men da Casper blev ammet 100% til han var 4½ måned og delvist til han var 13 mdr. og dermed fik sit mælkebehov stillet næsten udelukkende via modermælk, fik ingen mistanke om, at det var mælkeallergi, der var skyld i hans mange grådanfald og opvågninger både om dagen og om natten.

Efter at Casper er kommet på kost fri for mejeriprodukter har vi fået en ”helt anden” dreng, der nu tydeligt profiterer af de – synes vi selv – gode og stabile rammer han har hjemme og i dagplejen :-)

Pt. har vi desværre mistanke om, at Casper heller ikke tåler produkter baseret på soja, hvilket vi ellers tyede til da han ikke længere måtte få yoghurt og lign. mejeriprodukter. Mistanken om allergi over for soja er vi selvfølgelig også i dialog med lægen om, men indtil videre må han ikke få f.eks. sojayoghurt.

Caspers madplan ser ud som følger:

Morgen: havregrød eller anden grød baseret på vand eller risdrik. Dette iblandes lidt revet æble eller revet pære for smagens skyld. Vand at drikke

Formiddag: Bolle samt evt. frugt. Vand at drikke

Frokost: rugbrød m. pålæg. Hertil ...


Annonce

... grøntsager og vand

Eftermiddag: bolle eller grød. Nogle gange klatkager lavet af risengrød kogt på vand. Evt. frugt dertil. Vand at drikke.

Aftensmad: familiens mad baseret på ingredienser fri for mejeriprodukter.

Vores spørgsmål er:

1. Har du nogle gode idéer til mellemmåltider uden mejeriprodukter?? Vi forsøger at variere mellem forskellige slags boller og andet brød, men det bliver let noget ensformigt. Og tit kan vi godt få på fornemmelsen, at Casper springer mellemmåltidet over, fordi han ikke gider spise mere brød, hvilket vi egentlig godt kan forstå :-)

2. Vi har læst på i sundhedsstyrelsens bog ”Mad til spædbørn og småbørn”, at børn ikke må få risdrik i større mænger p.g.a. indholdet af arsen (arsenik) deri. Men hvad er ”større mængder”. Pt. bruger vi ca. 1-2 dl. om dagen i forb. med madlavningen, da vi synes det trods alt smager af lidt mere end vand.

3. Af og til (d.v.s. ca. et par gange om ugen) benytter vi kokosmælk i aftensmaden. Der er ikke tale om særligt store mængder, ca. 1-2 dl. Men vi mener at have hørt, at kokosmælk ikke er sundt. Vi gætter på, det har noget at gøre med indholdet af mættet fedt, men er der noget i vejen for at bruge det?

4. Ang. produkter baseret på soja har vi ligeledes læst os til at dette er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Pt. får Casper det slet ikke, men såfremt det viser sig, at han godt kan tåle det, er der så nogen max-grænse for, hvor meget man må give små børn? Tidligere har vi givet Casper sojayoghurt samt, brugt 1-2 dl. sojadrik i maden samt – ved sjældne lejligheder – givet ham et glas soja-kakaodrik. Er det ok?

Casper er ikke overvægtig og trives i øvrigt rigtig fint :-)

Venlig hilsen
Caspers far og mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce