Annonce

Annonce

Svar: Overgangskost - hvor meget og hvad med modermælk?


12. januar 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det lyder som en god beslutning at lade uglebarn være uglebarn og I lyder til at være ret priviligerede som han sover lige nu .. nyd det, det er ikke sikkert at det varer ved, men vi kan krydse fingre .. :)

Det lyder som om at i er kommet godt i gang med skemaden og det lyder meget fint at jeres dreng har fået to skemåltider dagligt. Ved siden af dette skal han drikke vand og ammes stort set som han hele tiden er blevet det. Maden skal ses som lidt supplement til amning, mælkebehovet er fortsat meget stort.

Men nu hvor han så er blevet 6 måneder, så sker der nogle ting. For det første vil det være rigtig godt, at han begynder at få 3 måltider dagligt og også lidt mellemmåltider. Stadig små mængder hver gang og det er meget fint, hvis han kan spise bare en ½ dl. grød eller mos af gangen. Det vil også være rigtig godt at begynde på de grovere grødtyper, ligesom han skal have flere og flere grøntsager og så skal han også begynde med kød og fisk i sin grøntsagsmos.

Han vil også have stor glæde af at få lidt mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, det kan være bløde frugtbåde som f.eks. en appelsinbåd, som han kan sutte saften ud af. Det kan også være ristede rugbrødsbjælker eller agurke ringe, som han kan gumle på.

I takt med at skemaden sættes lidt op, så han får flere skemåltider, vil amningerne naturligt nedsættes. De fleste børn vil i 6 måneders alderen fortsat have behov for 5-6 amninger i døgnet, stille og roligt sættes dette ned og i 7 månedersalderen vil mange børn trives med 4 amninger i døgnet.

Den amning som ofte forsvinder først vil normalt være amningen midt nat. Det betyder at man amme aften, sen aften og tidlig morgen og at barnet sover 5-6 timer uden at få mælk. At jeres dreng kan sove så længe som han kan, er som sagt priviligeret, men okay. I skal dog være opmærksomme på at han godt i takt med at mængden af skemad sættes op og indtaget af mælk i dagtimerne ...


Annonce

... derfor sættes ned, naturligt kan begynde at søge brystet en ekstra gang om natten og det er okay. Hans behov for mælk/væske skal jo også dækkes ...

Hvis I har et ønske om at han skal tage flaske, så vil det være rigtig godt at gøre dette til en fast vane allerede nu og far kan f.eks. godt give flaske om aftenen, som en fast del af putterutinen, hvis det er jeres plan. Det er vigtigt fordi jeres dreng er så gammel at han meget hurtigt vælger den ægte vare og hvis du ved med dig selv at du ikke ønsker at amme ham til han er 1 år, så er det en god idé at få flasken introduceret som en del af en fast daglig rytme ...

Modsat, hvis du ved at du gerne vil amme ham til han er et år, så vil du sagtens kunne dette også selvom du starter arbejde til april. Her vil han jo være omkring 9 måneder og han vil i den alder have behov for 3 amninger (eller flasker) i døgnet og det betyder at du vil kunne amme ham aften, sen aften og tidlig morgen. Og således stadig dække hans behov.

Det kan også være at du siger at det ville være dejligt, hvis han kun skulle ammes 2 gange, når du var hjemme og at far kunne give ham flaske inden middagslur og i givet fald, bør I også introducere flasken nu ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det vil ofte være amningen om formiddagen og om eftermiddagen der forsvinder i 7 måneders aldren og i stedet erstattes af mellemmåltider. Hvor hurtigt I kan gå frem afhænger helt af hvordan jeres dreng reagerer. Men I kan godt i løbet af de næste uger tilbyde skemad flere gange dagligt og stille og roligt introducere kød og fisk i grøntsagsmosen, mad i hånden osv.

Jeg vil anbefale jer at købe min bog "Helens bog om børn og mad", hvor I finder dagsplaner og guides igennem måned for måned, hvad næste skridt er :)

Med hensyn til jerndråber, så kan det være en idé at købe Babyfer, der er et pulver du kan drysse på en frugtmos og give med ske ... :) Det sælges på apoteket :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce