Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove og meget urolig om natten


10. januar 2012

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte og frustrerede mor

Der sker rigtig meget med jeres datter i øjeblikket, både i hendes udvikling, men også i hendes hverdag og det er helt naturligt at hun reagerer. Det er ikke fordi hun fejler noget alvorligt, det er fordi hun lige nu gennemgår en svær periode.

Jeres datter begynder at få mere og mere farefornemmelse. Det betyder at hun lige nu oplever verden større og mere farlig - hun klatrer op og finder ud af at hun ikke selv kan komme ned, hun løber, falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske og hun møder også modstand fra jer, I holder fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal sove og om natten.

Hun er begyndt i dagpleje, hun oplever en ny verden, nye børn, nye rutiner. Hun oplever at være adskilt fra dig om dagen og det er helt naturligt at hun søger dig ekstra meget om aftenen. Det er helt naturligt at hun har brug for at du lige nu sidder hos hende og viser hende at du ikke forsvinder, at du stadig er der, passer på hende og elsker hende højt. Hun har brug for at føle at du er der 100 pct. for at kunne være væk fra dig i dagtimerne. Jeg plejer at sige at hendes "mor depot skal fyldes op". Kun hvis hun mærker at du er der helt og aldeles for hende, vil hun have noget at tære af, når hun ikke har dig, når hun er i dagpleje og skal være uden dig.

Alt hvad hun oplever i løbet af dagen fylder i hendes lille hoved, når hun skal sove og du skal hjælpe hende med at få oplevelserne bearbejdet. Hendes hoved et fyldt med tanker og ingen kan ...


Annonce

... sove når de har tankemylder.

Derfor er det vigtigt at du lige nu sætter dig hos hende om aftenen, prioriterer at bruge lidt ekstra tid på hende der, fordi hun har brug for at mærke at du stadig er der for hende 100 pct. Og så skal du tale med hende om dagen, hvad der er sket af gode og mindre gode ting, så du hjælper hende med at få noget af det bearbejdet inden hun skal sove. Ingen af os kan sove med hovedet fyldt af tanker, derfor skal I hjælpe hende af med hendes tankemylder inden sengetid, ved netop at tale lidt med hende om dagens hændelser. Det kan være rigtig godt givet ud, at blive siddende hos hende indtil hun sover, hvis hun så falder trygt og roligt i søvn inden for ca 15 minutter.

Så du skal altså helt konkret sætte dig ned og sige: "I morges da vi stod op, så fik du havregrød - umm, det smager godt", "så kørte vi i dagpleje og du legede med xx, det var sjovt", "så faldt ud og slog dig, men dagplejer pustede og så blev du glad igen", "så fik I frugt og så kom mor og hentede dig, det var dejligt, jeg havde savnet dig" .. osv. osv. så du sætter ord på alt det der er sket og får det bearbejdet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

På den måde hjælper du hende til at falde til ro og overgive sig til søvnen. At tale dagen igennem vil også give roligere nætter, fordi alt det hun oplever jo skal bearbejdes når hun sover ...

Hun har brug for at du lige nu er der for hende - hele tiden, og prioriterer det. Det er kun godt givet ud, så bliver det bedre igen :) Hvis hun mærker at du bliver irriteret, at du skubber hende væk, synes hun er for omklamrende, klyngende, så forstærker du kun hendes behov for at have dig nær og det bliver kun værre, så vil hun søge dig mere og mere :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce