Annonce

Annonce

Svar: Ammestop, putteritual og søvn


10. januar 2012

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Det lyder rigtig dejligt at I kan have jeres dreng hjemme og passe ham selv. Det lyder fleksibelt og noget både far, mor og søn har rigtig meget glæde af. Det er guld værd og I skal nyde denne tid :)

Det lyder som om at aftenamningen måske er den der forsvinder lettest hos jer først og så morgenamningen til sidst ...

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælken at han spiser og drikker nok hele dagen igennem og jeg vil anbefale jer at I introducere en godnatgrød om aftenen. Den skal gives som en del af hans putteritual og adskilt fra aftensmaden. Det vil sige at I f.eks. spiser aftensmad kl 18, derefter kommer han i bad, får ren, ble, nattøj osv. på. så får han godnatgrøden kl ca 19.30 og puttes herefter og det nye putteritual bliver så en kop mælk og en godnathistorie/godnatsang. I starten kan han få koppen med den lune mælk ved sengen, men stille og roligt skal han have den sammen med godnatgrøden, så han derefter får børstet tænder og ikke får mælk når tænderne først er børstet ... Er han tørstig, kan han om natten få lidt vand, det skader ikke tænderne :)

Puttebamsen er fin, det er netop i 12-18 måneders alderen at de fleste børn begynder at tage en klud eller bamse til sig. Måske skal I prøve at finde en med "hår", som han kan ligge og nulre, når han nu er glad for den fornemmelse.. :)

Du skriver at han normalt ammes i søvn og det kunne godt være en mulighed, at du stadig ammer ham, men lærer ham at falde i søvn uden brystet i munden. Så han stadig får trygheden og falder til ro, men derefter lærer at sove uden denne afhængighed. Når han så kan falde i søvn med sin bamse, godnathistorie, sang, kærtegn osv. så er det lettere at erstatte amningen med en kop mælk og så bibeholde det ritual I så har fået skabt. Så det hele ligner sig selv så meget som muligt og så I kun laver få ændringer af gangen.

Da I har et ønske om at han skal sove i egen seng, så er det en god idé at han falder i søvn i egen seng og forbinder sin ...


Annonce

... seng med stedet hvor han skal sove. Hvis han flyttes fra din favn og ned i egen seng, når han sover, så oplever han at ligge et andet sted og vil naturligt søge dig igen og igen natten igennem.

Amningen tidlig morgen må så trappes ud - afkortes og tilsidst fjernes og her må han beroliges med kærtegn, sin puttebamse osv. Nogle af de samme ritualer han er puttet med om aftenen. Far kan også hjælpe ham videre i søvnen og kan have større held med dette, fordi han ikke kan amme, men kan lægge sig med jeres søn og putte med ham og stadig give ham masser af nærhed og fysisk kontakt.

Det vil være en rigtig god idé at I forsøger at holde en fast plan for dagen og det betyder også at stille vækkeuret om morgenen, så dagen starter til en fast tid uanset om det er hverdag eller weekend. Det at have et fast stå op tidspunkt og følge en helt fast rytme om dagen, vil gøre det lettere for jer at putte jeres dreng om aftenen. Og det er vigtigt at I forsøger at opretholde en vis struktur og ensartethed her.

Om han kan sove til kl 8 om morgenen afhænger helt af hvordan jeres rytme i øvrigt er - altså hvad tid han sover til middag, hvor lang en middagslur han tager, hvad tid han falder til ro for natten osv. De fleste børn vil i jeres drengs alder sove ca 13½ time i døgnet, fordelt så barnet sover 1-2 lure dagligt samlet måske 2-3 timer og så sover ca 11 timer om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med det nye putteritual I får skabt, vil far naturligt både kunne give aftenbad, godnatgrød, mælk af kop, læse historie, synge sang osv. og på den måde komme mere og mere på banen. Far kan være en god måde at få skiftet ritual på og få nye rutiner indført :)

Med hensyn til mælk så anbefales det at børn fra 1 års alderen indtager mellem 350-500ml letmælk eller surmælksprodukter af letmælkstypen i døgnet. Jeres dreng behøver ikke få 500ml hver dag, hvis indtaget ligger mellem 350-500ml vil han være dækket ind med kalk :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Barselshotel

Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.

Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.

På et...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce