Annonce

Annonce

Svar: Børnehaveproblem


6. januar 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Victors forældre

Tak for jeres brev og velkommen til - dejligt at høre, at I har været glade for brevkassen og nu selv har lyst til at skrive :)

Man bliver altid ked af det, når man som forældre skal aflevere et barn, hvor man tydeligt kan mærke at barnet ikke vil, at barnet protesterer. Det er ikke rart og jeg kan godt forstå at I er ulykkelige over at han har det så skidt med at blive afleveret.

Spørgsmålet er hvad det er der sker ...

Hvis I har nogen mulighed for at få ham til at sætte lidt ord på, så vil det være rigtig godt. Det er vigtigt at I lytter og prøver at få ham til at fortælle, hvorfor han er ked af det. Måske kan I prøve at tegne afleveringen for ham eller prøve at spille situationen med lidt hånddukker eller lignende, for at høre, hvordan han reagerer og se om han derigennem vil sætte lidt ord på. Det er jo lettest at hjælpe ham, hvis han kan sige lidt om, hvad det er der sker.

Børn vil naturligt i perioder, have svært ved det skift der ligger mellem at være hjemme og skulle afleveres et andet sted, ligesom de også har svært ved det modsatte - at blive hentet, skulle sige farvel til institutionen og skal hjem igen ... Man ser det hos de mindste børn i dagpleje/vuggestue, man oplever det hos børn i børnehave og man ser det faktisk også af og til hos børn i de første skoleklasser.

Man taler om at børn har et dobbelt-socialiseringsrum. Det er der, hvor de to verdener - institutionen og hjemmet mødes. Børn protesterer ofte over at skulle af sted, det er hyggeligt og trygt at være hjemme. De græder, når de bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er de glade igen, glade for det nye sted.

Når de så hentes, så protesterer de igen - nu havde de det jo lige så hyggeligt, så hvorfor skal de så hjem. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver hentet og når man bliver afleveret. Og det kan godt være det som sker hos jer.

I fortæller at han er glad for stedet, han har venner, han leger og hygger sig - men det er selve skiftet som er svært. I ...


Annonce

... fortæller også at han har en lillesøster og det kan naturligvis godt gøre det sværere at komme hjemmefra. Hvis hun er derhjemme sammen med mor, så føler han måske at han går glip af noget. Eller han kan måske ikke overskue at skulle af sted, fordi det er hyggeligt bare at tulle rundt hjemme.

Det kan også være at I skal prøve at bryde afleveringssituationen og gøre noget andet. Det kan være at far i en periode skal aflevere i stedet for mor. Det kan nogle gange hjælpe. Det kan også være at afleveringstidspunktet skal være anerledes. Det kunne være et forsøg værd at aflevere ham lidt tidligere, så han er en af de første der møder ind i børnehaven, måske skal han spise morgenmad i børnehaven.

Det kan nogle gange gøre det lettere at blive afleveret som en af de første. Når man er den der er der, når de andre kommer, så kommer man lettere med i en leg. Hvis man kommer, når de andre er begyndt at lege, så er det svært at komme med i legen og man kan let føle sig uden for.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er vigtigt at anerkende at I også savner ham og forklare ham at I skynder jeg alt hvad I kan for at komme så hurtigt som muligt og hente ham igen. Det er vigtigt at han føler at savnet er gengældt, at I også rigtig gerne vil være sammen med ham og synes det er det hyggeligste - også selvom det ikke altid kan lade sig gøre :)

Det kan være en god idé at give ham et lille fotoalbum med i børnehave, med billeder af jer alle sammen, så hvis han savner jer, så kan han finde albummet frem og kikke på billederne og så er det lidt ligesom I stadig er der og ikke er helt væk ...

Og så er der også børn der har glæde af en lille magisk sten, som I finder på vejen, på stranden eller køber i en butik. Nogle børn har rigtig meget glæde af en sådan. Den kan ligge i hans lomme (og det er meget meget vigtigt at huske den hver dag!) og når han så savner jer, så kan han stikke hånden ned i lommen og mærke at den er der og I kan mærke at han tænker på jer (det er derfor den er magisk) :) Han er nok lige lille nok til dette, men I kan forsøge. Det kan naturligvis også være noget andet end en sten ...

Jeg håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce