Annonce

Annonce

Svar: Potte eller toiletsæde


5. januar 2012

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Gitte

Det er forskelligt om barnet helst vil bruge potte eller toilet. Det er mit indtryk at mange af de børn der er i dagpleje eller i vuggestue ofte bruger potten mere end de børn der går meget hjemme. Sandsynligvis fordi de ser hvad andre gør og derfor gerne vil gøre "som de andre" og hjemme bruger du jo toilettet, så måske vil hun synes det er mere rigtigt, hvis hun kan sidde på toilettet ligesom dig.

Hvis I vil forøge med toiletsæde, så skal I også købe en lille skammel, som hun kan have ved fødderne, som en sikkerhed for hende, så hun ikke føler at hun sidder for højt og kan miste balancen. Det kan være et forsøg værd.

Du kan også tage hende med ud og se på forskellige potter eller vise hende billeder af potter på internettet. Måske er der en særlig en som hun synes er interessant. Man kan også få potter der spiller en melodi, når der er gevinst .. måske vil hun synes det er sjovt, måske vil det skræmme hende ...

Når hun ikke vil have skiftet sin ble, så er det måske fordi hun er midt i en leg og optaget af noget andet og det er derfor rigtig træls, at blive afbrudt, fordi bleen skal skiftes.

Hvis I er godt igang med at træne renlighed nu, så vil jeg anbefale at du nu indfører faste toilettider, så hun ikke når at lave i bleen, men derimod får en chance ...


Annonce

... for at gøre det på toilettet, så bleen kan bruges igen. Det er nemlig også sådan, at det jo er en succesoplevelse at lave på toilettet og et nederlag med våde bukser - eller måske en fyldt ble? Måske handler hendes vægring mod at få bleen af om, at hun synes det er lidt forkert, fordi hun godt ved at det forventes at hun ikke laver i den ...? Bare en tanke.

Det vil være godt med fast toilettider der f.eks. ligger som det første om morgenen og også om aftenen i forbindelse med at hun er i bad. I løbet af dagen ligger toilettiderne før I tager nogle steder, før hun løber ud for at lege osv. Og det er her rigtig vigtigt at du ikke spørger "skal du tisse?", få så siger hun nej og vil ikke prøve, men tisser 10 minutter efter. Du skal i stedet sige "kom skat, vi skal lige tisse inden vi kører" og så går I sammen ud på toilettet og tisser begge to. Det er noget helt naturligt, det er en regel, sådan er det for både børn og voksne.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Kommer der noget så roses hun, det var super flot. Kommer der ikke noget så roses hun igen, for at forsøge. Er bleen våd, så skifter I den bare, så er det jo godt at hun havde den på og er bleen tør, så er det også super, så kan den jo bruges igen. Så det generelt bliver så positiv en situation som muligt :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce