Annonce

Annonce

Svar: Søvn og svær periode


18. december 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille

Tak for dit brev :) Og tillykke med 1 års fødselsdagen - stor dag! :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng lige nu. Han er sandsynligvis rigtig godt igang med at rejse sig, begynder at gå rundt ved tingene og øver sig mere og mere i at bevæge sig ud i verden på egen hånd. I oplever sandsynligvis at han ofte trækker armene op "tag mig op" og når han så kommer op, så vil han ned igen - sådan kan man blive ved.

Det er en øvelse i at bevæge sig ud i verden på egen hånd og dermed en separation, samtidig med at der er en gentilnærmelse, et ekstra behov for at vide, at mor og far er der for mig, jeg kan godt prøve lidt alene, for de er der stadigvæk. Man oplever altså den vekselvirkning mellem at barnet vil op til en, vil ned igen, vil op igen osv. og det virker naturligt frustrerende, fordi det opleves som om at barnet ikke ved hvad det vil ... Faktisk vil han bare bekræftes i at I er der og at han roligt kan forsøge at adskille sig :)

Og det samme gælder i andre situationer hvor I forsøger at opfylde hans behov og intet rigtig virker, det dur kun et kort øjeblik, så er der noget andet han vil eller ikke vel.

Det er en god idé at I skiftes til at være på ham, så han får jeres opmærksomhed og mærker at I netop er der og at han ikke er alene. Han er stadig så lille at han ikke ved, hvor I går hen og ikke kan forholde sig til at I går i køkkenet, og han er i stuen. Når han ikke kan se jer føler han sig alene og forladt. Men hvis I skiftes til at være på ham, så får I også lidt ro selv og dermed større overskud til også at rumme ham lige nu :)

Det er en god idé at lade ham være i nærheden af jer, f.eks. sidde i høj stol imens I laver mad og lade ham sidde der og se hvad der foregår. Det er vigtigt for ham at kunne følge med i hvad der sker og samtidig kan han underholde sig selv lidt, hvis I giver ham lidt mad i hånden i takt med at madlavningen skrider mere og mere frem.

Han skal naturligvis også udfordres og guides i at prøve selv og stille og roligt lære at han kan godt. I behøver ikke springe hen til ham hele tiden og løse de udfordringer han har. Han skal f.eks. lære at søge jer, når han har brug for jer og derfor er det okay, når han er i et rum alene og pludselig finder ud af at han er alene og derfor piver, at I ikke springer ind til ham, men i stedet bliver hvor I er, kalder på ham, lige stikker hovedet frem fra køkkendøren så han kan se jer og opfordrer ham til at søge og finde jer. Det er en måde at give ham et skub i den rigtige retning mod mere selvstændighed.

I forhold til humøret så er det vigtigt at I medtænker hvad han tilbydes af mad og drikke i løbet af en dag. Med den alder han har nu, så spiser han naturligt mindre og vil heller ikke længere smage på alt. Han vokser ikke længere så hurtigt og den naturlige lyst til at putte alt i munden er forvundet.

Men det er stadig vigtigt at han får mange små måltider dagen igennem, fordi det er med til at stabilisere hans blodsukker, sikre ham energi nok til at møde dagens udfordringer og så er der også visse fødevarer der er vigtige for humøret.

Serotonin er et af de stoffer som ...


Annonce

... er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret.

Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker.

En dagsplan for et barn på 12 måneder kan se således ud:

Morgen kl. 7.30: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag kl. 9.00: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, vand af kop.

Formiddagslur.

Frokost kl. 11.30-12.00: Varm frokost bestående af kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta eller kold frokost bestående af rugbrød med fisk, kød, grøntsager, kartofler, ris, pasta. Vand af kop.

Middagslur.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag kl. 15.00: En portion tykmælk, A38 eller lignende med rugbrødsdrys, mysli, frisk frugt, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.

Evt. Før aftensmad kl. 17.00: En tallerken med forskelligt grønt som rød peberfrugt, agurk, tomat, majs, avocado, vand af kop.

Aftensmad kl. 18.00-18.30: Kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs, letmælk af kop.

Suppleres gerne med en godnatgrød.

19.30-20.00 Puttes til natten med en flaske, men begynder stille og roligt at overgå til mælk af en kop, får en godnathistorie.

Sover uden mælk til næste morgen tidlig, kan dog godt have behov for lidt vand i løbet af natten.

Du skriver at I har overvejet om I skal tage jeres dreng ind til jer og det lyder umiddelbart som en god mulighed, især fordi du også fortæller at han tydeligt falder til ro, hvis han sover sammen med jer - I sover bare ikke særlig godt.

Du fortæller dog også at han altid har sovet på eget værelse, faktisk fra han var 7 uger gammel og at sove sammen med jer er derfor noget helt nyt ... I kan vælge at holde fast i at han så vidt muligt falder i søvn i sin egen seng og når han så vågner og kun kan finde roen ved at komme ind til jer, så kommer han det. Men når pladsen så bliver for trang og du synes du sover for dårligt, så kan du flytte ham ind i egen seng igen. Det kunne være en måde at sikre både hans og mors og fars behov.

Ved at han starter med at sove i egen seng og også begynder at vågne i egen seng om morgenen, så vil det på sigt godt kunne blive lettere at få ham til at sove videre i egen seng hele natten. Men lige nu lyder han til at have brug for jer og som udgangspunkt skal han have den tryghed han efterspørger. Det handler om den alder og udvikling han lige nu går igennem.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce