Svar: Jalousi - 3 år
Kære Mor
Jeg tror ikke man kan undgå jalousi, for I har jo bragt en rival ind i familien, en konkurrent til ham, og han skal kæmpe mere for at I ser ham.
Man plejer at sammenligne det med at ens partner kom hjem med en ny kvinde ... Hvis din mand kom hjem med en ny kvinde, meddelte dig at nu skulle hun sove i soveværelset og hende elskede han - ja han elskede naturligvis også stadig dig, men nu skulle hun også være der ... Hvordan ville du have det? Hvilke følelser ville der opstå i dig? Nok et meget godt billede af hvad det egentlig er vi nogle gange udsætter vores børn får, når vi kommer hjem med en baby, som vi forventer de vil elske ...
Og sandsynligvis ville du, som din dreng, have rigtig meget brug for at din mand prioriterede at være sammen med dig - og kun dig. Du ville sandsynligvis rigtig gerne have, at han lagde sig med dig, holdt om dig, og viste dig at han ikke havde glemt dig og at du stadig betød noget for ham ... Og det er præcis det jeres dreng så fint giver udtryk for, når han siger "I skal kikke på mig, ikke på lillesøster!".
Søskendejalousi er en blanding af sorg, vrede og angst. Det er en sorg over at have mistet jer, ikke længere at have jer helt for sig selv. Det er en vrede over, at dette nye lille barn er kommet ind i familien og det er en angst over at I måske synes bedre om lillesøster end om ham, en angst for ikke at betyde helt så meget for jer som før.
Det er helt naturlige følelser og det er vigtigt at I giver ham mulighed for at udtrykke disse og også får dem bearbejdet. Det er derfor vigtigt at I sætter ord på de tanker og følelser I tror han nogle gange går rundt med, så han hører at I forstår ham.
De følelser jeres dreng har, handler om at han:
- føler sig tilsidesat
- ikke føler at han er den foretrukne
- føler sig uværdig til jeres kærlighed og sammenligner sig med sin lillesøster, som er en rival
- føler sig usynlig
- føler ikke at der er tilstrækkeligt med ...
... kærlighed til alle
- føler "min plads i mors hjerte er alt for usikker"
Det er meget vigtigt at tage søskendejalousi alvorligt, for det er helt reelle og meget stærke følelser der dukker op og det er vigtigt at I forstår dette og anerkender at han har det, som han har det. Derfor er det også vigtigt og helt rigtigt og også godt, at I en gang imellem sætter ord på og legaliserer at det er svært "jeg kan godt forstå, at du synes lillesøster er irriterende" eller lignende. Men nogle gange er det også rigtig godt slet ikke at tale om hende, og bare være der for ham, bare sætte sig med ham på skødet, putte med ham, kilde ham, kysse ham og sige f.eks. "jeg slipper dig aldrig igen" eller lignende, så han virkelig mærker at I vil ham.
Han er jo at I sidder og nusser, dikke-dikker, giver mælk, pludrer osv. med lillesøster. I er hele tiden i tæt fysisk kontakt og den kontakt I har med hende er meget intim og nær. I taler til hende på en helt anden måde, høje lyde, smil, "hej lille skat, er du der, agry agry ..." osv. og han er på sidelinjen og ser dette. Det er super svært for ham og derfor får han naturligt en gang imellem lyst til lige at nive hende lidt.
Han må naturligvis ikke gøre noget der gør hende ondt, han må ikke bevidst skade hende, så er det vigtigt at han irettesættes. Men det er rigtig vigtigt at I ikke bare per automatik sender ham væk, for det forstærker jo netop hans følelse af at lillesøster har mere ret til at være der end ham. I kan risikere at han føler at der netop ikke er kærlighed nok til alle, og at han er skubbet ud på en anden plads ...
Så prøv at give ham masser af nærhed og fysisk kontakt, så han virkelig mærker at I stadig er der for ham. Og pas på ikke at stille alt for store krav til ham i øjeblikket, han må gerne være lidt lille og have følelsen af at selvom han er blevet storebror, så er det okay også stadig at være en lille dreng :)
Håber I kan bruge dette videre fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
24. juli 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Kære Helen, Du har tidligere hjulpet os med gode råd og ro i maven, så jeg...
19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
Viden om børn:
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.