Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget skal min dreng spise?


22. november 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sarah

Når børn bliver 8 måneder, så kan de begynde at spise næsten som vi andre og din dreng må få stort set alt :)

Det vil være rigtig godt at du nu begynder at give ham mad med mere bid, mad i større stykker som han selv kan sidde med og gumle på og også mad i små hapsere, som han kan øve sig i at spise med fingrene. I begyndelsen vil han spise med 3 fingre - tommel, pege og langefinger, men stille og roligt vil han lære at spise med tommel og pegefinger, det der også hedder pincetgreb.

Han skal stadig også have grød og mos, som du stadig skal energiberige ekstra ved at bruge mælk og også tilsætte ekstra fedtstof og det er netop vigtigt at du søger for at han fyldes lidt ekstra op med skemad, fordi det at spise mad i stykker, kræver stor koncentration af ham og han risikerer ikke at spise helt nok.

Det er ikke fordi han behøver spise særligt store mængder, nogle børn spiser meget og andre mindre. Det vigtigste er at han spiser lidt og tit. Nogle gange vil han måske kunne spise 1½ dl grød eller mos andre gange vil han kun spise ½ dl fordi han så ved siden af spiser lidt brødhapsere eller lignende og det er helt fint :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød eller fuldkornsgrød, vand af kop.

Formiddag 10: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos (vitaminer), vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske

Frokost 12.30-13: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Suppleres med grøntsagsmos af ske. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16.30-17: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, evt. lidt grød eller lidt ...


Annonce

... tykmælk med frugtmos, vand af kop.

Aften 19: Familiemad, børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, fiskefilet, fiskefrikadeller, lasagne, frikadeller osv. Der skal igen være mad i stykker, mad som skal spise med fingrene eller med gaffel og der skal også være mos. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se har jeg flyttet formiddagsflasken til en middagsflaske i stedet, hvis du synes det fungerer bedre for jer, at den ligger om formiddagen, så er det helt fint. Når jeg vælger at lægge den inden middagsluren, så er det dog for at sikre bedre appetit til frokost :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du kan også se at jeg anbefaler flaske aften og sen aften. Din dreng har brug for ca 600ml mme dagligt med den alder han har og dette dækkes bedst ind ved at give flaske 3 gange dagligt og disse flasker ligger mest hensigtsmæssigt aften og sen aften og inden middagslur ...

De 600ml mme dagligt er med til at sikre ham jern og kalk og også væske ... :) Hvis han ikke drikker mere end 220 ml mme dagligt, så bør han få jern og kalktilskud og det skal du tale med jeres læge om :)

De meget proteinholdige mælkeprodukter som ymer, ylette og kvark bør han ikke få før efter 1 års alderen. Honning bør han heller ikke få, rosiner kun i lille mængde .. Der er nogle få fødevarer, som du skal være opmærksom på.

Jeg vil anbefale dig at købe min nyeste bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, madplaner / dagsplaner måned for måned og bagest i bogens register kan du finde næsten alt og slå op, når der er en fødevare du er i tvivl om, hvorvidt han må få :)

Fortsat held og lykke og god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce