Svar: Slut med mad om natten
Kære Charlotte
Dejligt at høre at du har købt min bog om børn og mad :)
Din datter er 6 måneder gammel og har stadig brug for rigtig meget mælk ved siden af sin skemad. Det handler ikke kun om at hun skal have mælk og sit behov for f.eks. kalk dækket, det handler også om at hun skal have sikret sit væskebehov og det er stadig begrænset, hvor store mængder hun kan drikke af en kop.
De fleste børn vil i 6 måneders alderen derfor have brug for 5-6 amninger eller flasker i døgnet og i 7 måneders alderen vil det være passende at skære ned til 4 amninger eller flasker. De fleste børn vil i din datters alder indtage mellem 800-1000 mælk i døgnet enten via bryst eller flaske.
Det er rigtigt at din datter efter 6 måneders alderen ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. Det er dog en forudsætning at hendes behov for både mælk og skemad stilles på døgnets andre tidspunkter, hvis hun skal kunne undvære midt nat. Og et realistisk mål er at hun kan sove fra ca midnat til næste morgen tidlig uden mælk. Det vil sige sove 5-6 timer og det er at sove igennem i denne alder.
Det vil være passende at hun får flaske tidlig morgen (05/06), inden formiddagslur (9.30), inden middagslur (13), evt. eftermiddag (16.30)), aften (20) og sen aften (24) og at hun så derefter sover uden mælk midt nat. Det er altså amningen kl 03 du skal forsøge at fjerne.
Når hun vågner og søger brystet, så tager du hende over til dig, am hende liggende og lad hende sutte et par minutter. Herefter forsøger du så at lirke brystvorten ud af munden på hende. Til at begynde med vil hun blive irriteret og søge efter brystet igen, så giver du det til hende igen, lader hende atter sutte lidt, ...
... men lirker så brystvorten ud af munden igen.
Det kan i starten godt være nødvendigt at gentage processen måske 5 gange og det er helt fint, men stille og roligt vil hun acceptere at hun ikke behøver brystet i munden for at sove og så vil du opleve at hun slipper, triller om på siden og sover videre der. Her flytter du hende så tilbage til egen seng igen.
Samtidig med at du arbejder på at lirke brystvorten forsigtigt ud af hendes mund, skal du så sætte en klud i stedet, eller holde hende i hånden, kærtegne hendes hår osv. så når hun efterfølgende vågner og søger dig, så vil du kunne berolige hende med disse kærtegn og altså uden brystet. I starten vil hun have behov for lige at komme over til dig, for at sove videre - uden brystet - men stille og roligt vil hun kunne blive i sin seng og du vil kunne berolige hende med samme klud, kærtegn osv. imens hun ligger, hvor hun fra starten er puttet.
En anden mulighed er naturligvis at lade far tage over om natten, fordi hun sagtens kan putte sig ind til ham og få den nærhed og tryghed som er nødvendig og han kan af gode grunde ikke amme. Og der er her ikke tale om en kold tyrker, hvor hun bare får lov til at græde ulykkeligt. Det er jeg bestemt ikke tilhænger af. Der er her tale om at far er der, beroliger, betrygger, giver hende al den nærhed hun har behov for og at de to evt. sover sammen i nogle nætter, så hun lærer at sove netop med fysisk kontakt og nærhed i stedet for brystet. Far kan godt give hende lidt vand i stedet, hvis hun virker tørstig, men som udgangspunkt behøver hun ikke få noget, hvis hun spiser og tilbydes mælk nok i løbet af dagen og aftenen.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.