Annonce

Annonce

Brev:

Lege tre sammen


19. november 2011

Kategori:
Alder:
4 år, 3 mdr.

Lege tre sammen

Hej Helen,

Vores datter på 4 år går i en skøn, lille, Reggio Emilia inspireret børnehave. Hun trives rigtig godt.

Som du ved, bor vi i udlandet, og børnehaven er engelsksproget. Vi har boet her i snart 2 år, og før gik hun i en anden engelsksproget børnehave, så det er ikke længere noget problem for hende at tale engelsk.

De er tre piger og seks drenge i børnehaven - i en gruppe naturligvis. Pigerne er hhv. 3, 4 og 5 år. De to andre piger, M og L, er begge fra landet vi bor i. Den mindste pige taler lidt engelsk, og gik med vores datter i den gamle børnehave.

Jeg har lige fra vores datter startede i september bekymret mig lidt om, at der kun var tre piger. Men tænkte, at jeg ville se tiden an og ikke gøre et problem ud af noget, som måske ikke ville være et problem for min datter. Hun siger ikke, at hun savner at lege pigelege. Men når hendes veninde fra den gamle børnehave er på besøg, så leger de to på en helt anden intens og inderlig måde end jeg har indtryk af, at min datter gør med pigerne i børnehaven. Dog ikke kun traditionelle pigelege. Også fange-leg og gemmeleg.

Igår sagde min datter uopfordret i forbindelse med at hun legede prinsesse herhjemme: Når vi leger prinsesser i børnehaven, så snakker jeg engelsk til M og L, men de snakker (det lokale sprog) og så siger jeg "xxxxx" (som betyder noget i retning af "I don't want" og det var det første engelske hun lærte i den gamle børnehave. Pædagogerne der syntes, at hun hurtigt skulle lære, hvordan hun kunne sige fra uden at blive fysisk, hvis de andre børn tog hendes legetøj, skubbede og den slags 2-3 årige naturligt nok gør, når de ikke har et fælles sprog).

Forleden i børnehaven lagde jeg mærke til, at de to andre piger sad tæt sammen. Min datter "møffede" sig ned mellem dem, og de blev de ikke sure. Men de rejste sig straks og ...


Annonce

... gik lidt væk og satte sig sammen der. Min datter legede videre med noget andet.

Jeg har lagt mærke til, at den store pige ofte rækker min datter tusserne og lign. Og jeg har indtryk af, at den mindste pige synes, at min datter er lidt spændende, fordi hun er ældre. Vil gerne se med, når hun tegner o.s.v.

Så summa summarum, så vil de tre piger vist gerne hinanden. Og de to andre piger er nogle piger med gode sociale evner, som jeg kender dem.

En dag, hvor jeg spurgte min datter hvem hun havde leget med, nævnte hun de voksne. Hun er enebarn, og får masser af voksenkontakt herhjemme, så jeg ville jo gerne, at hun havde masser af børne-kontakt, også til andre piger, når hun er ude. For så vidt jeg ved, er børnehavealderen en vigtig tid for at udvikle kønsidentiteten?

Min datter nævner ind imellem, at hun har leget - eller haft en lille konflikt - med nogle af drengene i børnehaven. Så der er relationer til dem. Jeg kender nogle stykker af drengene ret godt, fordi deres forældre er vores venner. Og de er ikke kun traditionelle "vilde drenge", men også drenge som kan lide puslespil, bøger, klippe-klistre o.s.v. Så selvfølgelig kan hun også lege nogle "pige-ting" ud med dem. Eller lege monster, action man eller fangeleg. Det synes hun også er sjovt, kan jeg se.

Så, Helen - skal vi bekymre os eller bare lade tiden gå og håbe på flere piger i børnehaven, og at de to andre pigers engelsk bliver bedre?

Jeg har allerede tænkt mig at vende det med de dygtige og engagerede voksne i børnehaven. Jeg tænker, at de måske kan sætte nogle "kun for piger-lege" igang. Måske gør de det allerede.

Jeg har også tænkt mig at lave legeaftaler mellem de tre piger. Den mindste piges forældre kender jeg ret godt.

Men før jeg gør det, ville jeg blive rigtig glad for dit kloge input :-)

Mange hilsner,
Lene

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.

Hver eneste lørdag er helvede

Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce