Annonce

Annonce

Svar: Står op i sengen


18. november 2011

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte

Det vil være en rigtig god idé at indføre et putteritual, hvor jeres dreng får aftensmad sammen med jer, så kommer i bad, får ren ble, måske lidt massage, bliver smurt ind i lidt creme osv. Derefter får han en godnatgrød og så bryst eller flaske, hvorefter han så puttes.

Et bad og lidt efterfølgende frottering med håndklæde, lidt massage og hud stimulation kan give ham lidt ro i kroppen og gøre at han bedre kan slappe af og overgive sig til søvnen. Godnatgrøden sikrer ham også en god mæthed og en fornemmelse af "nu trænger jeg til at slå mave" og derfor behov for at lægge sig ned.

Det er helt naturligt at han lige nu rejser sig ved alt. Det er dejligt for ham nu at mestre denne kunst og han udnytter hver mulighed han har. Netop ved tremmerne i sengen er det let for ham at rejse sig og han er synligt stolt over selv at kunne komme på højkant. Det er en stor glæde for ham og han gør det derfor igen og igen.

Det er en god idé at du om dagen prøver at lære ham også at sætte sig ned. Så han ikke kun kan rejse sig, men også lærer at sætte sig og derefter lægge sig. Når du putter ham om aftenen, vil det nemlig være rigtig godt, hvis du kan sige "sæt dig ned skat" og han gør det af sig selv, i stedet for at du som nu lægger ham og han rejser sig. Hvis det er dig der gør det, så giver det næsten fjeder-effekt, hvor han konstant vil rejse sig, hver ...


Annonce

... gang du lægger ham. Men hvis han selv lærer sig at gøre det, så er sandsynligheden for at han bliver liggende større.

Det vil også være rigtig fint, at du lader ham tumle lidt rundt i sengen, inden han skal sove, så han får brændt lidt ekstra krudt af. Det er okay og du behøver ikke sidde hos ham, hvis han bare er glad og tumler rundt. Men når han så skal sove, så vil det være super, hvis du kunne sidde hos ham og hjælpe ham til fysisk ro, med dine hænder på hans krop og din nærhed. Det er vigtigt at han kan mærke at du er der, netop fordi han har brug for at føle sig sikker på dette. Syng evt. en godnatsang for ham imens du sidder hos ham, så den også bliver en del af hans ritual og noget af det der gør, at han på sigt kan overgive sig til søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Vær også opmærksom på at han måske skal puttes lidt senere end du gør lige nu, så han er parat til at sove når han kommer i seng. Mange børn vil i denne alder sove mindre end de har gjort tidligere, Det virker ofte som om at de vil følge med i alt og derfor ikke har tid til at sove. Naturligvis skal de have deres søvn, men det er vigtigt at anerkende, at de også har behov for at bruge sig selv både motorisk og mentalt og at de derfor ofte sover bedre, hvis vi sørger for at stimulere dem rigtig godt og give dem masser af aktivitet i dagens vågne perioder.

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce