Svar: For lidt mælk
Kære MTF
Det er korrekt at der som udgangspunkt altid er mælk og at brystet aldrig kan tømmes helt. Men hvis man som mor bliver syg, får feber eller kroppen af forskellige årsager er inde i en meget stresset periode, så kan det påvirke både nedløbsrefleks og mælkemængde.
Det er således ikke usædvanligt at du har oplevet, at din mælkedannelse har vært nedsat i forbindelse med at du har været syg og at din dreng har protesteret ved brystet, sandsynligvis fordi mælken ikke har flydt helt så let til ham. Og så kommer mælken tilbage, i takt med at du bliver rask og der atter kommer ro på og han dier ved dig.
Flere ting har indflydelse på mælkemængden. Det handler både om udbud og efterspørgsel, det giver f.eks. mere mælk at amme hver 2. time i stedet for hver 4. time. Det handler også om påvirkning af hormoner - det stimulerer f.eks. til mere mælk at amme aften og nat, fordi du der producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin.
Det er også vigtigt at barnet har korrekt fat på ...
... brystet, for at stimulerer brystet bedst muligt. Det har betydning at barnet kan holde vakuum, svøbe korrekt og bruge tungen, ligesom det har betydning at mors bryst har en form og brystvorten er til at få fat på for barnet osv. Brystoperationer kan have betydning og gøre det svært at amme. Bryst og barn skal passe sammen, kan man sige, hvilket de som oftest også gør. Det er også en god idé at skifte mellem forskellige ammestillinger, fordi barnets stimulation af brystet er forskelligt alt efter, hvordan barnet lægges til.
Det er vigtigt at barnet har ubegrænset adgang til brystet og at man så vidt muligt ikke giver for meget sut eller flaske. Det er også vigtigt at man som mor får hvilet sig og at man spiser og drikker sundt og godt dagen igennem. Som mor har man ansvar både for sig selv og for sit barn og det er vigtigt at man passer på sig selv for også at producere mælk og have overskud til at amme og være der for barnet 24 timer i døgnet :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder