Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn - 2 år, 10 mdr.


25. oktober 2011

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder som om at I har fået jer en lille ugle - et lille B-menneske, som nyder at være vågen og oppe om aftenen. Det er dagens bedste tidspunkt, her har hun det rigtig godt og vil bare gerne snakke, lege, være med, være aktiv ... Men det går naturligvis ikke, når hun også skal op og være frisk om dagen og have overskud til at møde de udfordringer, der kommer der :)

Når man har en pige, med en sen søvnfase som I har, og man så gennem længere tid kommer ind i en rytme, hvor putningen trækker længere og længere ud, så sker det, at jeres datter begynder at forvente, at det er sådan putningen foregår. Hun har altså en erfaring med sig om at det at blive lagt i seng, er forbundet med et meget langt ritual, som faktisk hos jer starter rigtig godt, men hvor hun efterfølgende, ligge længe i sin seng, tumler rundt, kalder osv. før hun så tilsidst falder i søvn. Dette lange ritual er I nødt til at bryde (hvilket I jo også gerne vil - det er jo derfor I skriver) og måden at gøre det på, er ved at putte hende sent.

Mit råd er altså, at I nu prøver at putte jeres datter sent - så sent, at det er det tidspunkt, hvor hun normalt falder i søvn. Hvis hun først sover kl 22, så skal hun ikke puttes før kl 22. Og dette skal I så køre i en periode. Det handler om at give hende en ny erfaring om at når hun bliver lagt i sin seng, så ...


Annonce

... skal hun sove inden for ca 15 minutter. Ritualet skal være som nu, hun skal have godnathistorie osv. og når I går så skal døren stå åben, så hun kan høre at I er der, men hun skal være så træt, at hun naturligt falder i søvn.

Samtidig med at I gøre dette, så vil det være meget vigtigt at I stadig tager hende op om morgenen til samme tid. Og det vil på samme måde være meget vigtigt, at hun ikke sover længere til middag end hun plejer. Det er ikke meningen, at hendes søvn skal dækkes på andre tidspunkter - og det betyder naturligt at hun i nogle dage vil komme i søvnunderskud. Men det er netop dette, som skal gøre at hun så begynder at føle behov for at komme i seng i god tid og netop kunne sove, når hun så puttes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Stille og roligt skal I så begynde at putte hende lidt tidligere aften for aften, som hun viser sig parat til. Det vil ofte være passede at flytte tidspunktet frem med 15 minutter af gangen, så hun i stedet for at blive puttet kl 22 nu puttes kl 21.45, derefter 21.30, så 21.15 osv. indtil I rammer det tidspunkt, hvor det er passende for hende at falde i søvn inden for rimelig tid - netop fordi hun har samme ritual aften efter aften og har lært (fået erfaring med), at ritualet ikke trækker unødigt ud.

Rigtig meget held og lykke med det projekt :) Fortsat held og lykke med hende, hun lyder til at være en dejlig lille pige! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce