Svar: Hvorfor - hvorfor - hvorfor?
Kære Nillemor
Når børn lærer, så gør de det blandt andet ved at opstille hypoteser - fuldstændig ligesom forskere normalt også undersøger og udforsker på. De opstiller hypoteser som de så prøver af "hvad sker der, hvis jeg trykker på knappen?", "Hvad sker der, hvis jeg drejer på knappen?", "Hvorfor lyser det, når knappen trykkes ned?", "Hvorfor holder det op med at lyse, når knappen drejes?" osv. osv.
Edison der opfandt glødelampen udtalte engang: "Jeg har aldrig fejlet - jeg har blot fundet 1000 måder en glødelampe ikke virker på ...!" Og jeg vil tro, at han i den proces også har stillet sig mange spørgsmål "hvorfor?, hvordan?, hvad" ..".
Børn spørger for at lære, for at blive klogere, for at få viden. De spørger også fordi det er en måde at kommunikere på og en måde at dele viden på - de har stor glæde af at kunne spørge os voksne, glæde af at vi lytter, interesserer os for deres verden, forklarer og fortæller. Man taler også om et fælles tredje.
Børn lærer via ...
... en slags én til én-læring, hvor du for eksempel viser ham en genstand, fortæller, hvad det er, og han så lærer ordet, navnet på tingen, ved at se den og høre det. Ligesom du kan lære ham, hvordan tingen virker, ved at vise ham det.
Men han lærer også ved at I taler om ting. Når han stiller spørgsmål og du forklarer, så ser I f.eks. på det I taler om, han ser på dig, følger dig, aflæser din mimik og får via den kommunikation der er mellem jer, rigtig meget at vide, om det han spørger ind til. Det kan være en ting, I kikker på - som en spilledåse du viser, hvordan virker, han hører at den spiller osv. Men det kan også være ting I ikke har direkte foran jer, hvor han stadig lærer om det, via jeres kommunikation. Han kan f.eks. se på dig, om det er noget du har let eller svært ved at tale om, om det er noget du tager alvorligt, noget du synes er sjovt osv. Så der er masser af læring i at spørge "hvorfor?" og modtage svar :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.