Svar: Godnatritual og tandbørstning
Hej med dig
Det er helt naturligt at din datter lige nu har ændret sovevaner - det hænger sammen med at hun er begyndt i vuggestue og naturligt derfor er mere træt, fyldt med mange nye stimuli og dagen er lang for hende - adskilt fra mor og far.
At hun lige nu derfor har brug for at blive puttet tidligt, er helt okay - det lyder til at være et reelt behov og det skal I naturligvis give hende lov til. Der er tale om en periode.
At det kan være svært at børste tænder efter amning og inden hun så puttes - ja sådan er det, men igen - det er en periode og på sigt, vil I naturligvis kunne amme og derefter børste tænder, læse godnathistorie osv. Så på sigt vil det være bedre for hendes tænder at de børstes og at de derefter ikke påvirkes af mælk.
Det er helt naturligt at børn får mælk, selvom ...
... de også får mælketænder. Nogle børn fødes med tænder, mange børn får de første tænder når de er ca ½ år gamle og det betyder at børn naturligt stadig vil få mælk på ydertidspunkterne og dermed også en påvirkning af mælkesukker omkring tænderne. Men det hører med og de tandlæger jeg har talt med siger, at hvis man bare sørger for at børste tænderne godt to gange dagligt, så tænderne som udgangspunkt er rene når barnet står op og inden barnet puttes til natten - så gør det ikke så meget med mælkesukkeret om natten. Men det er klart at når barnet bliver 1 år og ikke længere behøver amning eller flaske sen aften eller tidlig morgen, så vil det være rigtig fornuftigt at lære barnet, at sove så amning/flaske, tandbørstning og putning er adskilt :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.