Svar: Nattesøvn - 12 mdr.
Hej med jer
Tak for jeres brev og velkommen til :)
Det lyder som om at jeres datter aldrig har kunne sove igennem og som om ath un har været en del syg og med naturlig urolig nattesøvn til følge. Det betyder naturligt, at hun ikke har nogen positiv erfaring at trække på, det betyder at hun forbinder det at skulle sove for hende er forbundet med smerter og ubehag. Og det er rigtig vigtigt at I i første omgang arbejde på at lære hende, at det er okay at sove, at det er trygt, rart og godt.
Jeg kan ikke helt gennemskue om jeres datter falder i søvn i sin seng med flasken eller om hun sover uden at have flasken i munden. Hvis hun falder i søvn med sin flaske, er det vigtigt at I nu arbejder på at hun lige når at registrere at hun ligger i sin seng og at hun lærer at sove, uden at have noget i munden.
Jeg kan heller ikke ud af jeres brev se, om hun får flasken i jeres favn og derefter flyttes til sin seng - og hvis hun flyttes, om hun så flyttes vågen eller sovende. Det er her vigtigt, at I er opmærksomme på, at hun skal falde i søvn i sin seng og ikke i jeres favn, så hun er bevidst om at det er sengen hun er i. Hvis hun falder i søvn i jeres favn, vil hun naturligt søge jer igen og igen om natten, fordi hun forbinder jer med at skulle sove.
Hun har en alder lige nu, hvor hun naturligt har ekstra meget behov for tryghed og nærhed, - hun er sansynligvis begyndt at gå lidt rundt ved møblerne og øver sig på at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd. For at kunne separere sig fra jer er ...
... hun nødt til at være fuldstændig tilknyttet og derfor vil hun naturligt lige nu være i en "separation-gentilnærmelses-fase", hvor hun på den ene side skubber jer væk og vil selv og på den anden side også klynger sig ekstra til jer. Hun har brug for at mærke at I er der for hende 100 % og dette behov viser sig ofte om aftenen og i løbet af natten.
Som jeg læser jeres brev, så sover hun trygt og godt videre, hvis hun om natten kommer ind til jer og det er således tydeligt trygheden hun søger og den hun skal have. I skal naturligvis fortsat sørge for at hun falder i søvn i sin seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. I skal også forsøge at få hende til at sove videre i sengen, når og hvis hun vågner om natten - men hvis hun kun kan sove videre, hvis hun kommer ind til jer så synes jeg et eller andet sted, at hun skal have lov til at komme derind - lige nu. Prøv dog at få hende tilbage til egen seng igen i løbet af natten, når pladsen bliver for trang, når hun sover for uroligt, så læg hende tilbage og lade hende sove videre hos sig selv i egen seng.
Det kan gøre det lettere for jer på sigt at få hende til at sove videre i egen seng, når hun vågner om natten fordi hun begynder at fornemme at hun både falder i søvn og også vågner i egen seng. Hun får altså lidt fornemmelse for at en nat foregår i egen seng på eget værelse og vil sansynligvis ikke kunne huske at hun har været omkring jer en times tid eller to ...
Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.