Svar: Dagsplan for syvmåneders barn: søvn og kost
Kære glade mor
De fleste børn vil naturligt i 7-8 måneders alderen have brug for mad med lidt mere bid, men din dreng er stadig kun 6 måneder og det er helt okay, at han lige nu foretrækker blendet og fint moset grød og og mos.
Det vil være rigtig godt, at du giver ham f.eks. havregrød eller flerkornsgrød, fordi det giver mere tyggemodstand og samtidig også er let for ham at arbejde med i munden. Det vil her være en rigtig god idé at du starter med stille og roligt at komme lidt hjemmelavet grød sammen med den finere grød, som han får lige nu, så han på den måde vænner sig til at få mere bid og vænner sig til at spise din egen hjemmelavede grød. På den måde vil han også vænne sig til at grøden bliver mindre og mindre sød :)
Bid i grøntsagsmosen gives lige nu ved at tilsætte kogt kød og fisk i mosen. Det er ikke store mængder der skal i, 1-2 skefulde i 1 dl. mos vil her i starten være meget fint. Det er mere for at give lidt struktur og vænne ham til at mosen ikke er helt lind og stille og roligt kan han så få grovere mos, mos moset med en gaffel og vænnes til at skulle tygge mere.
Du kan igen med fordel blande din hjemmelavede mad med lidt af den købte mos, så han på den måde får lidt mere bid og vænnes til at spise den samme mad som I andre spiser om aftenen. Du kan med fordel begynde at give ham lidt ris i grøntsagsmosen når han bliver 7 måneder, fordi det også er en god måde at få lidt mere bid i mosen på og det på en mild måde, fordi han kender den milde smag af ris.
I må gerne om aftenen starte med at give ham lidt skemad, inden I selv begynder at spise, så han har fået lidt og der derefter så er lidt mere ro på måltidet, men det vil være rigtig godt, hvis han så stadig kan sidde sammen med jer ved bordet. Her kan han så få lidt brødskorper, agurk eller lignende at sidde med selv og gumle på, så måltidet stadig indtages samtidig og så han lærer, at det at spise sammen om aftenen er noget I prioriterer og nyder :) Det er vigtigt for hans lyst til at spise og hans fornemmelse for hvad det med mad handler om, at I ...
... netop spiser sammen og prioriterer dette - også for at han stille og roligt kommer til at spise samme mad som I andre.
En plan for dagen til et barn på 7 måneder, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 04/05: Flaske og sover videre
Morgen 7: Havregrød, vand af kop.
Morgenlur
Formiddag 9.30: Tilbydes frisk frugt i hånden at gumle på, frugtmos evt. lidt fuldkornsgrød som nu, vand af kop.
Tilbydes lille flaske, den vil senere udgå ...
Sover næste lur
Frokost 12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Flaske og puttes til næste lur ca kl 14-14.30
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte stykker blomkål, broccoli eller en kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19 som nu
Sen aften 22-23: Flaske og sover videre til næste morgen tidlig som nu
De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med 4 flasker i døgnet - måske har din dreng brug for 5 flasker i en lidt længere periode og det er okay, det vil sandsynligvis være flasken om formiddagen som han næste gang skal springe over. Dette i takt med at han også vil kunne spise mere rigtig mad :)
Det kan være en rigtig god idé at arbejde på, at han nu sover 3 lure dagligt i stedet for fire lur, så I stille og roligt får ændret på hans rytme :) Du vil sandsynligvis også kunne mærke, at han begynder at protestere mod at blive puttet og viser behov for at være mere vågen og aktiv i længere tid, før han er parat til at skulle sove ...
Tilsidst vil jeg lige sige, at du bør købe min nye bog "Helens bog om børn og mad", hvori du kan finde svar på rigtig mange spørgsmål om mad, finde opskrifter osv. og hele tiden få en idé om, hvad næste skridt nu er - fra nu og til din dreng er 18 måneder gammel! :)
Rigtig meget held og lykke fortsat! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet