Svar: Napper og bider sin mor
Kære Mette
Helt overordnet kan man sige, at når børn bider, så er det fordi de mangler ord. Jeres datter kan ikke sætte ord på sine følelser og derfor reagerer hun fysisk - og det kan være ved at bide, nappe, slå, rive i hår osv.
Det at barnet bider kan skyldes mange ting, altså det kan være mange følelser, hun ikke kan få frem. Hos jer lyder det som kærtegn, der kammer over. Bedst som I sidder og nusser, krammer og kysser, så får du et bid i kinden, skulderen eller i låret. Hun kan også komme hen og holde om dig og så pludselig bide dig i benene.
At det er kærtegn der kammer over skal ses som "jeg elsker dig så højt at jeg kunne spise dig" og derfor gør hun det ikke i nogen ond mening, men egentlig fordi hun holder rigtig meget af dig og bare har svært ved at vise det.
Det bedste du kan gøre er at sørge for at det ikke sker. Du må prøve at fjerne dig lidt, når du mærker at hun er ved at nå dertil, hvor det bliver for meget, hvor hun ikke kan styre ...
... det og forløber sig. Så sitationen ikke når at opstå. Og sker det så alligevel, så må du, som du forsøger, forsøge at forklare at det gør ondt, at du bliver ked af det osv. Ordet "nappe" og ordet "bide" lærer hun, når du bruger det netop i de situationer - "AV! ikke nappe mor, det gør ondt" eller lignende, så hun får kombineret ord og handling og forstår, hvad det er du ikke vil.
Det kan også hjælpe at sætte hende fra dig imens du siger "AV!". Hvis hun sidder på dit skød, bider dig i skulderen, du siger AV og sætter hende fra dig, så forstår hun bedre at det her var forkert og hun gjorde noget, du ikke bryder dig om. Det er vigtigt at du signalerer tydeligt. Hun skal ikke være i tvivl om, når hun gør noget som er forkert og at det gør ondt på dig. Du må ikke sende utydelige signaler, så hun ikke ved hvad du egentlig synes - om du synes det er sjovt eller om du bliver ked af det eller vred. Men igen - det er allerbedst, hvis I kan undgå at det kommer dertil :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Insemination
Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.
Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.
Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.