Annonce

Annonce

Svar: Mælk - 9 mdr.


1. august 2011

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tilde

Det vil være rigtig fint at bibeholde de to flasker med modermælkserstatning til din dreng er 1 år. Hvis han får mindst 400ml mme dagligt, vil hans behov for jern være dækket ind og du behøver ikke give ham jerntilskud. Samtidig får han også kalk :)

Han har brug for at få ca 500ml mælk i døgnet og kan i princippet derfor godt få dette via de to flasker og behøver således ikke sødmælk derudover. Faktisk er det sådan, at anbefalingerne omkring sødmælk gælder i Danmark, men ikke i de fleste andre lande. Mange steder anbefaler man først komælk, når barnet er 1 år.

Når vi i DK siger at børn fra 9 måneders alderen kan få større mængder komælk, så er det fordi vi her prioriterer at børn så vidt muligt får familiemad - altså at familien spiser det samme og at børn ikke får "specielle babyretter".

Du kan bruge sødmælk i grød og mos, du kan også give ham lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller lignende, han kan få sovs, sødmælk af kop osv. Men det er ...


Annonce

... ikke noget han skal have.

Jeg tænker, at hvis du bibeholder to flasker mme dagligt til han er 1 år, så han får de 400ml mme som er vigtige for at hans jernbehov dækkes, så kan du derudover bruge lidt sødmælk i maden, give ham tykmælk eller lignende - som det nu passer ind i hverdagen. På den måde sikrer du ham en fin variation af fødevarer i løbet af dagen og han kommer naturligt igang med mere og mere rigtig mad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når han bliver 1 år, vil det være rigtig fint at erstatte flasken inden middagsluren med en kop mælk i stedet og stille og roligt kan mælken helt undværes. Flasken inden putning om aftenen kan så forsvinde i løbet af 1-2 måneder, som han er parat til - også her kan erstattes med lidt mælk af en kop og ellers indføres nyt putteritual med godtnatlæsning eller lignende.

Som udgangspunkt gives modermælkserstatning i flaske og der bruges ikke sødmælk. Skal han have sødmælk, kan han få det af en kop :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce