Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 3 år, 11 mdr.


25. juli 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Heidi

Velkommen igen, dejligt at høre fra dig :)

Det lyder for mig som om at du skal have lidt mere tålmodighed :) Dine piger er født før tid, det betyder at de naturligt er lidt mere umodne og renlighedhed er noget man modnes til. Det er en fysiologiske proces som ikke kan presses igennem eller klares, fordi vi som forældre synes det. Barnet skal være fysiologisk parat.

Et tegn på at pigerne er parate er, at de kan holde sig i mindst 3 timer. Hvis de ikke kan det, så kan det ikke nytte at træne renlighed.

Et andet tegn er, at de begynder at vise interesse for hvad der foregår, at de begynder at registrere når de har noget i bleen og føler behov for at få en ren og tør ble på.

Det er sådan, at renlighed har flere faser. I første fase kommer barnet og fortæller at det har lavet i bleen og gerne vil have en tør ble på. I anden fase, kommer barnet, når det sker og siger f.eks. "nu tisser jeg" og i tredje fase når barnet så at sige til lige inden. Så længe dine piger ikke er opmærksomme på, at de tisser og reagerer på dette, så er de ikke parate.

Det er rigtigt, at netop det at tage bleen af dem, nu hvor det er sommer, kan hjælpe dem til at få opmærksomheden på hvad der sker. Det at løbe rundt i haven i et par bikinitrusser og pludselig tisse og mærke tisset løbe, kan gøre, at I så kan tage snakken om at det er når de mærker tissetrangen, at de skal huske at sige til og prøve toilettet. Men det er stadig vigtigt at de selv er interesseret og modenheden skal også være der - både fysiologisk og ...


Annonce

... mentalt.

Så det er fint at du prøver at skabe interesse hos dem, ved at lade dem være i haven uden ble nu, hvor det er sommer. Det vil på samme måde også være en god idé at læse lidt bøger for dem omkring renlighed, om at smide bleen. Ligesom du også kan læse om kroppen og hvordan den fungerer. Hvad der sker med maden og væsken vi spiser og drikker, hvordan det kommer ind i gennem munden, ned i maven og ud som tis og afføring osv. Så de får lidt forståelse for, på flere niveauer, hvad det her handler om.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når du så fornemmer, at de er ved at være mere parate, så er det vigtigt at de får lov til at beholde bleen på. Det er vigtigt at de oplever den succesoplevelse det er at have en tør ble (og selvom der er lidt dryp, så opleves det ikke i en ble), hvorimod det er et kæmpe nederlag, ikke at nå toilettet og komme til at gøre i bukserne.

Det er vigtigt at du ikke sætter dem på potte hver ½ time, men at du gør det f.eks. 3 gange dagligt til at starte med. Det kan være det første de gør om morgenen, når de står op. Det kan være det sidste de gør inden de går i seng og så kan de gøre det en gang i løbet af dagen inden I f.eks. kører op for at handle. Du skal se det som noget helt naturligt og f.eks. sige "kom vi skal lige ud at tisse inden vi kører", som en naturlig regel, der gælder jer alle, også dig. Og så gør I det. Kommer der lidt tis, så roses de for det, gør der ikke, så roses de igen for at prøve og stadig skal de have ble på.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med dem begge :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce