Annonce

Annonce

Svar: Tænder - 7 mdr.


18. maj 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Ina-Marie

Børn får tænder meget forskelligt. Nogle børn er født med tænder, andre får først de første tænder efter de er fyldt et år. De fleste børn får tænder omkring 6 måneders alderen og det er mest normalt at det er de to midterste fortænder i undermunden der bryder frem først. Igen er der dog også børn der får tænder i overmunden først og jeg har også oplevet børn som startede med at få hjørnetænderne ...

Når tænderne er ved at bryde frem så vil gummen ofte blive hvid og føles lidt hård. gummen kan også blive rød, hævet og tydeligt se irriteret ud - det ser man ofte, når barnet får kindtænder. Kindtænderne er normalt de tænder der kommer sidst.

Mange børn bliver ekstra pylrede, de sover måske lidt dårligt, får pludselig tynd mave, rød numse og barnet kan også få lidt feber i forbindelse med at tænderne bryder frem. Generelt siger man dog at hvis feberen er mere end 38 grader og varer mere end et døgn, så skyldes det ikke tænder men noget andet og så skal barnet ses af lægen.

Det er rigtigt at det kan hjælpe at klø lidt på barnets gummer og det er ofte også en god idé at give barnet lidt agurk. Der er noget syre i agurken som ifølge et gammelt husmoderråd skulle kunne "berolige" gummerne lidt.

Den gængse rækkefølge af hvornår ...


Annonce

... tænderne bryder igennem er sådan her:

6 mdr.: en fortand i undermunden, efter fulgt af næste.
7 mdr.: en fortand i overmunden efter fulgt af næste
8-9 mdr.: alle fire fortænder i overmunden kommer frem
9-10 mdr.: de to resterende fortænder i undermunden kommer frem, så der også er 4 tænder her
1 år: en af kindtænderne bryder frem og de andre følger efter.

Omkring 2½ års alderen har barnet et komplet sæt mælketænder bestående af 20 tænder i alt - 10 tænder i både overmund og undermund: To kindtænder i hver side, en hjørnetand i hver side og fire fortænder i midten.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Som jeg skrev er tidspunktet for tandfrembrud meget forskelligt og det er bestemt ikke alle børn som følger ovenstående. Det har dog ingen praktisk betydning hvor tidligt barnet får sine tænder, da barnet sagtens kan lære at tygge sin mad, selvom det ikke har tænder. Jeg har endda hørt tandlæger sige at det er en fordel at barnet får sent tænder, da det gør tænderne mere holdbare i længden.

Hvor lang tid tænderne er om at bryde ud ... tja, fra man ser de første hvide antydninger i gummen kan der gå lang tid, flere uger - men selve tandfrembruddet, der hvor tanden skyder igennem huden plejer at ske i løbet af 1-2 døgn.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce