Svar: Hvornår forstår hun et nej?
Hej med dig
Når din datter kravler hen til opvaskemaskinen for at hive skuffen ud, så er det fordi hun naturligt er og bliver mere og mere nysgerrig. Hun har en naturligt trang til at udforske og opleve verden, det er sådan hun lærer. Og så lyder hun til at være rigtig godt igang motorisk og nyder at hun nu kan kravle og har større bevægelsesfrihed end før. Det betyder at hun naturligt nu gør ting, som hun ikke gjorde før - og du skal naturligvis reagere, hvis hun gør noget hun ikke må, fordi det kan være farligt :)
Hendes hjerne er umoden og hun er naturligt nødt til at prøve ting af mange gange, for at finde ud af, hvordan det foregår. Både for at lære hvordan ting fungere, men også for at lære din reaktion at kende - og det er helt naturligt at hun ikke vil kunne huske et nej. Faktisk forstår hun slet ikke nej, med den alder hun har ...
Men hun reagere på dit tonefald, din mimik. Det er nyt for hende at du pludselig taler højt og bestemt og derfor vil hun se på dig, undersøge dit ansigtsudtryk, forsøge at tyde, hvad der sker - nogle gange vil hun blive ked af det, forskrækket, fordi du taler 'hårdt' og ser 'vred' ud og hun vil ikke forstå, hvad det handler om. Det skal hun naturligt stille og roligt lære - hun skal lære at aflæse andre mennesker og det starter så småt nu, men varer de næste mange år. Også i skolealderen skal hun stadig lære at aflæse andre ...
Jo mere tydelig du kan være i dine signaler, jo bedre lærer hun det. Men det forhindre hende ikke i at forsøge igen og igen. Det er her ganske fornuftigt at du fjerner hende og tilbyder hende alternativer at lege med - det er helt rigtigt i forhold til hendes alder, netop at vise hende, hvad hun kan lege med i stedet, ...
... når hun har lyst til at undersøge og udforske.
Det gælder f.eks. også hvis hun sidder og banker skeen og tallerkenen ned i bordet, for at lave lyd. Eller hvis hun sidder og kommer hænderne ned i grøden, for at mærke, hvordan det føles, når det smatter mellem fingrene. Her kan du anerkende hendes lyst til at lave lyd ved at give hende en tromme, plastbøtter, hammerbræt eller andet at banke på og lave lyd med. Ligesom hendes lyst til at mærke klistren mellem fingrene kan stilles ved at tage hende med, når du bager boller og lade hende sidde med lidt af bolledejen i hænderne :)
Jo mere du kan anerkende hendes lyst til at udforske verden uden for middagsbordet, jo større sandsynlighed for at hun ikke behøver undersøge netop dette under måltidet :)
Og "nej", skal generelt minimeres. I det hele taget er det langt bedre at give alternativer og fjerne opmærksomheden fra det hun er igang med end at sige nej, nej, nej hele tiden.
Hvornår hun forstår et nej - det kan man ikke sige præcist. Visse ting vil hun forstå hurtigt, andre ting vil hun ikke forstå før hun er ret gammel og selv i skolealderen vil børn naturligt have svært ved altid at forstå et nej ...
Men man kan sige at i løbet af det næste halve til hele år, vil hun naturligt begynde at forstå et nej bedre og bedre. Så når hun lige nu kravler hen til opvaskemaskinen og gør det igen og igen, så vil hun, når hun bliver 12-13 måneder stadig gøre det, men vil nok kikke på dig - og du kan se at hun ved at du siger nej, og alligevel vil hun gøre det. Og så først efter den periode, vil hun begynde at huske og forstå at hun ikke må og det vil lykkes for hende at lade være ... :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.