Annonce

Annonce

Svar: Hvad pokker kan vi gøre for at hun bliver i søvnen?


11. maj 2011

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lea

Tillykke med lillesøster og dejligt at høre fra dig igen :) Det lyder som om at det er gået godt med at blive en lille familie på fire :)

Netop med den alder jeres datter har nu, så begynder hun at opleve lidt mere af verden. Hun begynder f.eks. at se farver nu og fornemmer former, bevægelser. Hun kan også se længere og kan genkende puslepladsen, billedet på væggen, hvor du plejer at sidde og amme osv. Det betyder at hun naturligt godt kan drømme lidt mere i øjeblikket og helt små børn, drømmer også ligesom større børn gør.

Vi ved ikke helt hvad små børn drømmer om, men vi ved at alt hvad de oplever om dagen skal bearbejdes netop når de sover. Vi ved at det netop er, når indtrykkende lejrer sig under søvn, at barnet lærer og udvikler sig og man har ved at sætte elektroder på spædbørns hjerner fundet ud af, at de drømmer rigtig meget.

Det er også ofte sådan, at små børns mororefleks er meget voldsom. Mororefleksen er barnets faldrefleks. Det sker ofte at børn efter at have sovet i måske 20-30 minutter pludselig spjætter voldsomt med arme og ben, det giver et ryk i dem og det er mororefleksen der sætter ind fordi hun her skifter søvnfase. Det er lidt ligesom når vi voksne falder i søvn, så kan vi ...


Annonce

... også nogle gange spjætte som om vi falder. Det gør spædbørn også og hvor vi er i stand til at sove videre, så vågner de op, græder ofte lidt og har brug for hjælp til at blive beroliget og komme videre i søvnen.

Det bedste man kan gøre her er at svøbe hende, som I også har forsøgt, fordi svøbet hjælper hende til at holde fysisk sammen på sig selv. Det gør at de spjæt hun har med arme og ben ikke bliver så voldsomme at de vækker hende.

Det kan også hjælpe med en sut, fordi det at sutte virker beroligende og får kroppen til at slappe af. Og så kan det også hjælpe at I stiller jer i nærheden og har hænderne på hende, beroliger, kærtegner lidt osv. lige der, hvor I erfaringsmæssigt ved, at hun spjætter og plejer at vågne. Prøv at holde jer i nærheden og vær klar til at berolige, trille lidt med vognen eller berolige med jeres hænder, så hun ikke når at vågne for meget op, men netop med det samme hjælpes videre i søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nogle børn har også glæde af en doodoo bamse eller lignende, som er en bamse der kan afspille hjertelyd. Det at barnet ligger med lyd som minder og tiden i livmoderen kan give ro og vil hos nogle børn have stor effekt.

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce