Annonce

Annonce

Svar: Taleproblemer


24. juli 2004

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Katja og Martin

Der er jo flere ting i det. For det første kan jeres datter være lidt langsommere til at udvikle sit sprog end de fleste (uden at der er noget galt i det) og for det andet, så kan sproget jo godt 'stoppe' i og med at hun nu skal forholde sig til et nyt sprog. Der er ikke noget at sige til at det er svært for hende at lære at tale, når der både er dansk og svensk at forholde sig til.

Derudover så er det meget vigtigt at I ikke presser hende ved at sige 'kan du sige dit, kan du sige dat' osv. I stedet er det en god idé at I selv bruger ordene tydeligt og når hun siger noget, så retter i ikke på hende, men gentager ordene så hun hele tiden hører dem rigtigt.

Pejer hun f.eks. på mælken og siger 'Mæ' for mælk, så retter I hende ikke, men gentager vil du gerne have 'Mælk'. Brug også ordet i forskellige sammenhænge, f.eks 'vil du gerne have mælk' 'nu hælder jeg mælken op i glasset' 'hov nu spildte jeg mælk ...


Annonce

... på bordet' osv. Så hun hører det samme ord brugt flere gange.

Det vil være en god idé at I konsulterede en talepædagog, som også kan vejlede jer i hvordan I skal forholde jer til det danske og det svenske.

Der findes en rigtig god børnebog, som hedder 'Kaj og Andrea på jagt efter bogstaver'. Her er en masse ord koblet til de forskellige bogstaver, så man hele tiden får gentaget og brugt de forskellige lyde. Der findes også en bog der hedder 'Mine første 500 ord' udgivet af forlaget Litas, hvor der er billeder af forskellige ord/enkelte dele, samt store billeder, hvor man så skal finde enkeltdelene igen. På den måde får mang igen gentaget ordene.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Der findes dog også mange andre rigtig anvendelige bøger.

Det kan også være en god idé at købe et billedlotteri, som I kan spille sammen, naturligvis med simple billeder, som svarer til hendes alder. Et vendespil/huskespil er også en mulighed.

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce