Annonce

Annonce

Svar: Min kræsne søn


25. februar 2011

Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lene

Tak for dit brev og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er naturligt at børn i jeres drengs alder er meget selektive omkring madvaner, det er naturligt at de lukker munden, skubber skeen væk, drejer hovedet og tydeligt markerer 'jeg vil ikke spise'. Det er et let i deres selvstændighed, at vise egen vilje og netop i forbindelse med måltider har de mulighed for dette - han går jo igennem sin selvstændighedsfase nu og samtidig med dette er hans naturlige lyst til at smage og putte i munden ikke længere til stede.

Børn i jeres drengs alder vil ofte også lege mere med maden, end de spiser - til stor morskab for barnet ikke for forældrene :)

Det er rigtig dejligt at Oscar er glad for havregryn og jeg vil anbefale at du bager nogle havregrynsboller til ham. Opskriften finder du i babykøkkenet her på siden. Du kan med fordel også komme forskellige grøntsager i bollerne - det kunne være gulerødder, spinat, rødbede, græskar eller lignende og på den måde få mere variation i ham.

Han må også meget gerne få råkost med den alder han har nu og du kan rive gulerødder fint sammen med spidskål og æble og servere det med lidt rosiner og friske frugtstykker.

Og så kan du også give ham grøntsagssmoothies, hvor du blender grøntsager og frugt ud fra devisen "drik dine grøntsager". Du skal her bare være opmærksom på at de skal drikkes over kort tid, så han ikke går og nipper til det og du kan også iblande A38 - dette for at neutralisere syren, så det ikke skader hans tænder.

Med hensyn til at forebygge kræsenhed, så er der flere ting I kan overveje:

Det vil være rigtig godt at han er med i køkkenet og at I lader ham være med til at dække bord. Det er vigtigt at I søger for en god stemning, det skal være hyggeligt at spise.

Du skal lave børnevenlige retter, som han naturligt sagtens kan spise af og ikke lave specielle retter til ham. Du skal her prøve ikke at fokusere så meget på, hvorvidt det mest er pastaen og ikke kødet ...


Annonce

... der glider ned eller omvendt, det vigtigste er at han spiser og forbinder det at spise med noget rart. Og at han så spiser noget af det, som står på bordet.

Tal positivt om maden, det er vigtigt at han hører at I synes maden er lækker og at det er noget I sætter pris på. "sikke lækkert kød", "nej en dejlig sovs" osv.

Det kan være en god idé at servere maden af en tallerken der er inddelt i rum. Giv kun lidt i hvert rum, så han kan overskue sin mad. Accepter at der er noget han ikke spiser. I kan prøve at motivere ham til at smage, men lad være at presse eller tvinge ham. Det der ikke smages på den ene dag, smages måske på næste dag.

Brug sovs, dressinger osv. i madlavningen. Jeres søn kan måske godt lide, hvis han kan "dyppe sin mad".


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg er stor fortaler for en godnatgrød og anbefaler det ofte og gerne. Helt fra børn er 8-10 måneder gamle og til de er 3 år eller mere ...

Grøden skal serveres som en del af godnatritualet og dermed adskilt fra aftensmaden. Det gives altså ikke som dessert, men gives separat, netop for at barnet ikke lærer, at hvis det afviser aftensmaden, så får det bare noget andet. Du spørger hvornår man begynder at holde fast i at barnet skal spise sig mæt til aftenmåltidet - og et eller andet sted, så fristes jeg til at sige "aldrig" ..

Har du aldrig behov for at tage lidt ekstra at spise om aftenen? Går du aldrig ud og tager et stykke brød, lidt frugt eller andet? Det samme behov har dine børn og jeg synes et eller andet sted, at det er vigtigt at børn spiser når de er sultne, så de lærer at føle netop mæthed og sult.

Men naturligvis skal det ikke være sådan at barnet får en masse usundt om aftenen. Det skal være sunde fødevarer og skal I hygge en dag, men lidt slik eller kage til aftenkaffen, så må I naturligvis godt sige til børnene at de skal spise deres mad, så I på den måde har en regel om at det sunde skal spises før det usunde...

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce