Brev:
Min kræsne søn
Hej Helen
Oscar er 20 måneder gammel. Han er en stor og aktiv dreng.
Han har hele sit liv været madglad og har derfor også været stor i lang tid. Efter han kom i gang med at løbe rundt har vægten stået lidt stille - nu er han ca 90cm høj og vejer ca 15kg.
I løbet af de sidste par måneder har Oscars spisevaner ændret sig. Det er særligt aftenmåltidet der giver mig grå hår. Du får lige en typisk mad-plan for en dag så du kender helhedsbilledet.
Morgen - havregryn med skummetmælk (Oscar elsker havregryn og kunne spise det til alle måltider hvis han fik lov - en gang imellem får han lov at få rosiner på men ingen sukker)
Frokost - rugbrødsmadder med forskelligt pålæg. Her spiser han gerne 1 -1½ mad.
Aftensmad - her har vaner ændret sig - i efteråret synes jeg vi var kommet godt i gang med at lave familie-mad dvs retter alle kunne spise og ikke mere sær-madlavning til mindstemand. Men de sidste par måneder er Oscar begyndt at være meget selektiv når han spiser aftensmad. Vil kun spise kødet, INGEN grøntsager og kun få kartofler, pasta el lign. Vi hygger os normalt meget ved måltiderne og hans humør fejler ikke noget før vi begynder at presse lidt på med grøntsagerne - så bliver han sur og nægter at spise.
Sommetider er jeg heldig at snyde lidt grøntsager med kød-biden ind i munden men lyn-hurtig har han delt kød og grønt i munden ...
... og grøntsagerne kommer retur! Jeg forsøger at være kreativ så Oscar får grøntsager - gulerødder og lign i frikadellefarsen, masser af grøntsager i kødsovsen osv - men jeg synes ikke det er nok. Ofte slutter Oscars aftenmåltid med han kun har spist lidt kød og ikke andet fra tallerknen.
Mellemmåltider - frugt, kiks, grovbolle, knækbrød og lign - aldrig yoghurt for det vil han ikke have - end ikke farvestrålende små bøtter med kunstig frugtsmag!
Vi er lidt frustrede over aftenmåltiderne - vi synes ikke den mængde mad Oscar spiser kan kaldes et helt måltid så det ender gerne med han får en portion havregryn inden sengetid. Det er egentlig mod mit princip - storesøster får hver aften at vide at aftensmaden er sidste mad i dag, så hun skal sørge for at spise sig mæt - det acceptere hun fint og har gjort det mange år (Hun er 5år) hvornår kan jeg begynde at bruge samme princip overfor Oscar - nu forstår han det jo ikke! Jeg vil jo også nødig at han vågner endnu tidligere end han allerede gør af sult (han står op senest kl 5.30 hver morgen!)
Har du gode ideer til hvordan vi får flere grøntsager med i Oscars kost?
Hvor længe skal han tilbydes ekstra måltid om aftenen - hvornår begynder man at holde fast i at man spiser sig mæt til aftensmåltidet?
Kort sagt - hvordan kommer man kræsenhed til livs?
Håber du har en masser gode ideer;)
Lene
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
Viden om børn:
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.