Annonce

Annonce

Svar: Bagud grovmotorisk - forud finmotorisk


25. februar 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Det er vigtigt at børn ligger så meget på maven som muligt, når de er vågne. Det er netop fra maveliggende stilling at barnet får styrke i ryg og nakkemuskler til at kunne sidde og det er også fra maveliggende stilling at børn lærer at trille, krybe og kravle.

Hvis børn ikke ligger nok på maven kan det have betydning for deres grovmotoriske udvikling. Hvis børn f.eks. sidder for meget i skråstol eller sættes op med puder som støtte eller lignende, så vil dette forsinke barnets grovmotoriske udvikling. Børn skal være rigtig meget på maven, når de er vågne, men sove på ryggen.

Det er også vigtigt at børn bevæges, det er vigtigt at de trilles, drejes, danses med, vugges, svinges gennem luften, vendes på hovedet osv. Jo mere barnet bevæges, jo mere styrkes barnets balance og jo bedre bliver deres motorik. Det handler om at styrke barnets vestibulærsans.

Den vestibulære sans, også kaldet labyrintsansen har med balancen at gøre. I øret sidder en snegl, hvori der er væske og når barnet gynges, vendes og drejes, så bevæges disse væsker og balancen udvikles. Hvis en gravid kvinde er sygemeldt og dermed sengeliggende i graviditeten, så vil barnet ikke blive vugget i maven, som hvis hun gik omkring. Det samme gælder børn, der fødes for tidligt, de vil heller ikke få den bevægelse som de ville have haft, hvis de havde ligget i livmoderen hos en aktiv gravid kvinde. Dette vil nedsætte stimulationen af vestibulærsansen og det er her ...


Annonce

... vigtigt at være opmærksom på, at disse børn vil have brug for netop at blive vugget og bevæget, når de bliver født. Ellers kan det være en medvirkene årsag til en forsinket grovmotorisk udvikling.

Hvad der er årsag hos jer, er svært at vide, men det vigtigste er, at du nu er opmærksom på det og derfor sørger for at støtte din datter i at blive bevæget så meget som muligt. Du skal hjælpe hende med at trille omkring, du skal svinge hende, danse med hende, gynge hende, så hun bruger sig selv rigtig meget motorisk og så hendes vestibulærsans stimuleres.

Du kunne overveje at gå til noget babygymnastik sammen med hende, netop for at få styrket dette :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvorfor hun vælter mere til højre end til venstre er svært at sige og jeg synes du skal drøfte det med jeres læge. Det kan være tilfældigt, men stadig vigtigt lige at tale med lægen om.

At det har noget at gøre med hvorvidt hun bliver venstre eller højrehåndet er for tidligt at sige. Nogle børn er meget hurtige til at vælge én side frem for en anden, og holder fast ved denne side. Andre skifter frem og tilbage i de tidlige år. Generelt siger man, at når børn starter i skole, så bør de have valgt side...

Man mener at der både er en miljømæssig og en genetisk årsag til at man bliver venstrehåndet. Der er således noget arv der spiller ind, så hvis en af jer forældre er venstrehåndet, så vil jeres datter godt kunne arve dette.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce