Annonce

Annonce

Svar: Hvad gør vi for at hun får en mere sammenhængende søvn?


21. februar 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tina

Det er dejligt at høre, at det går godt - trods alt :) Jeres datter lyder til at være en pige i god udvikling, hun trives, går rundt og nyder at opleve verden lidt mere på højkant og så er I stoppet med amning, på en naturlig og stille og rolig måde. Det lyder meget fint.

At jeres datter har svært ved at falde til ro og overgive sig til søvnen og også vågner først på natten med skrig, tænker jeg kan handle om flere ting. Mange af de overvejelser du allerede har gjort dig, er rigtig gode.

For det første er det naturligvis vigtigt at se på hendes indtag af mad og væske dagen igennem, sikre hende ekstra mæthed med godnatgrød osv. som I allerede gør. Det er fint.

For det andet skal man naturligvis sikre sig at hun ikke vågner og græder, fordi hun har ondt. Hun kan have ondt i ørerne, her øges trykket når hun ligger ned og hun kan godt have en erfaring med sig om at det gør ondt at sove, ligesom hun kan blive vækket af smertejag.

Det kan, som du skriver, også handle om en mild form for natteskræk eller svært ved at skifte søvnfase. Og så kan det også handle om søvnassociationer - måde hun falder i søvn på om aftenen. At det er vigtigt at I bruger et ritual, som kan bruges også når hun har sine opvågninger. Genkendelighed giver tryghed og hvis hun falder i søvn i jeres favn, puttes og så efterfølgende vågner op og ligger i sin seng så vil hun naturligt søge tilbage til jeres favn igen. Vi vågner alle sammen 10, 15 ,20 gange hver nat, trækker dynen op om op, sparker den af, skifter stilling, putter os ind til vores partner osv. og vi registrerer i vores underbevidsthed at alt er som da vi faldt i søvn. Det gør børn og det gør voksne og hvis alt er som vi forventer, så sover vi trygt videre.

I kan sammenligne det med at I to går i seng, du putter dig ind til din mand og falder i søvn. I løbet af natten vågner du, vender du dig og vil putte dig ind til ham igen - men han er der ikke. Hvad gør du? I første omgang, så lytter du, prøver at høre om han er gået på toilettet - det er han ikke. Så vågner du lidt mere, kalder måske, ingen svar .. Så vågner du endnu mere, nu kan du ikke sove mere, rejser dig, går ud af din seng og begynder at lede efter ham. Du forventer jo at han skal være der og hvis han ikke er der, så er der noget galt. Først når du finder ham og finder ud af at han er okay, så kan du lægge dig til at sove igen.

Og sådan er det også for jeres datter hvis hun falder i søvn i jeres arme. Så har hun naturligt brug for jeres nærhed og tryghed om natten, brug for at komme op i jeres arme igen, for at kunne sove videre. Derfor er det vigtigt at I overvejer, hvordan I lærer ...


Annonce

... hende at falde i søvn.

MEN, når det er sagt, så har hun også en alder lige nu, hvor hun faktisk har brug for ekstra meget tryghed og nærhed. Det at hun er begyndt at rejse sig og gå rundt ved tingene, er en øvelse i at adskille sig mere og mere fra jer forældre. Og netop i den alder, hvor hun skal adskille sig, så vil hun naturligt have brug for også at føle sig mere tilknyttet. Det er en slags "separation-gentilnærmelses-fase", hvor hun nogle gange skubber jer væk og andre gange klynger sig.

Nogle gange kan det være en rigtig god idé at man i en kortere periode dropper tremmesengen og lader hende sove sammen med jer forældre. Det kan være i dobbeltsengen, det kan også være på en madras på gulvet i børneværelset, hvis man gerne vil bibeholde at hun forbinder værelset med stedet, hvor hun sover.

Det at give hende fuldstændig ubetinget nærhed i en periode, når hun skal sove, kan godt have stor betydning for derefter at få skabt nye ritualer og få hende tilbage i egen seng igen. Man skal naturligvis være bevidst om hvad man gør, for samtidig med at hun får nærhed, er det også en god idé at sætte en substitut ind i stedet for mor og far. Og netop i 12-18 måneders alderen vil børn ofte begynde at tage en putteklud eller sovebamse til sig.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Man kan altså putte med hende, men også inddrage bamse eller klud og stille og roligt få dette til at fylde mere imens man selv trækker sig. At gøre det på denne måde, har den fordel, at hun kommer væk fra følelsen af at det at sove ikke er rart. Hun får et afbræk fra sine opvågninger med gråd, fordi I med det samme kan reagerer, berolige med kærtegn, ord osv. uden at hun behøver vågne særlig meget op. Og når hun er helt tryg og netop forbinder det at sove med noget trygt og rart, og når hun om natten har fået en erfaring med sig om at komme videre i søvnen på en tryg og god måde - så er der god basis for at I så kan begynde at putte hende i egen seng igen.

Her skal hun så have sin bamse, klud eller hvad der nu er introduceret, I kan læse en godnathistorie, synge en sang eller lignende. Faktisk vil det være ganske udmærket at indføre netop godnathistorie eller sang i den periode, hvor I lægger jer med hende, så dette ritual også er noget hun kender og forbinder med at skulle sove. Og stille og roligt går I så fra at ligge med hende til at sidde hos hende, til at sidde ved siden af hende.

Så ja, du har ret i at det på sigt handler om at hu skal lære at falde i søvn i sin seng og være tryg ved dette. Men din mand har også ret i, at det kan gøres i etaper uden at hun behøver græde af flere omgange ...

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce