Svar: Urolige morgener
Kære Sine
Tillykke med det fine navn, Maximus :)
Når vi sover, så bevæger vi os igennem forskellige faser af søvn. Vi sover let, vi sover dybt og der er også faser, hvor vi normalt drømmer meget, - det man kalder for drømmesøvn eller REM søvn.
Børns søvn er meget forskellig fra voksnes søvn, men omkring 3-4 måneders alderen sker der en ændring med børn søvn og søvnens sammensætning og hans søvn begynder nu at ligne voksnes søvn en lille smule mere. Det er en ændring som sker især fra nu og de næste måneder frem. Derfor vil du nu sandsynligvis godt kunne begynde at fornemme, at han sover forskelligt alt efter om han lige er faldet i søvn, om han er midt i sin søvn eller snart skal til at vågne lidt op.
Der kan naturligvis være tale om at han lige nu vågner, fordi der udviklingsmæssigt sker meget med ham og han drømmer måske lidt mere end du tidligere har oplevet. Men ofte er det sådan, at når børn vågner med gråd og præcis som du beskriver, virker trætte, små græder, har svært ved at vågne rigtigt op, så handler det om at de vågner direkte fra den dybe søvn.
Når børn vågner direkte fra det stadie af søvn, som vi kalder ...
... for dyb søvn, så vil de ofte vågne med gråd og kan faktisk være meget kede af det. Det ændrer sig i takt med at han bliver ældre og skyldes ikke at du gør noget forkert, det er en del af hans cirkadiske rytme, hans indre ur og skyldes altså at der netop lige nu sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt - men også i sammensætningen af hans søvn.
Du må forsøge dig lidt frem, i forhold til hvad der hjælper ham bedst. Nogle gange vil han måske have behov for at sove lidt mere og det vil være fint at du ikke tager ham op, men i stedet prøver at lulle ham lidt til ro igen. Andre gange, tager ham ind til dig og giver ham mælk tæt på dig, inden han vågner alt for meget. Og atter andre gange, så må du acceptere at han vågner op og bare er ked af det - men det ændrer sig som sagt med tiden :)
Prøv at indføre bestemte kærtegn og beroligende ord, som på sigt kan give ham ro, når han vågner på denne måde - og nogle gange gøre at han så netop sover trygt videre og andre gange vågner helt op og smiler til dig, fordi han bliver mere og mere bevidst om at det jo netop er dig, der er der for at hjælpe ham :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.