Svar: Er min datter normal?
Hej med dig
Det er ikke noget i det du fortæller, som lyder unormalt :) Det lyder faktisk som om at du har en rigtig fin pige, der udvikler sig helt normalt og som har en naturlig reaktion på uro i hverdagen.
Børn er forskellige og hvor nogle børn ingen problemer har med at blive slæbt med rundt til babygymnastik, i svømmehal, på cafe, i børnehave med storebror, have gæster osv. Ja så vil andre børn reagere voldsomt på sådanne skift. De tåler simpelthen ikke så store skift og så meget uro i hverdagen og det lyder som om at du har fået en af hver :) Derfor bliver du naturligt også ekstra frustreret, fordi du jo er vant til en dreng, som bare er helt anderledes end den datter du pludselig har fået :)
Din datter har også en alder nu, hvor hun tydeligt skelner mellem, hvorvidt hun er hjemme eller ude, om hun er i favn på dig eller en fremmed (mormor) og det er helt naturligt at hun reagerer med gråd og helst vil være hos dig. Især i 3-4 måneders alderen oplever man ofte dette og børn kan sagtens ned i denne alder vise "separationsangst" som man jo ellers ofte først taler om i 8-10 måneders alderen.
Din datter lyder til at have behov for meget ro og stabilitet i hverdagen og behov for struktur og forudsigelighed. Derfor er det vigtigt at du er omkring hende, på en helt anden måde, end det har været nødvendigt med din dreng. De er to forskellige børn og de skal opdrages forskelligt :) Det er svært, men det er også enormt berigende og netop noget af det fantastiske man oplever, når man får flere børn. Tænk at man kan have samme forældre og så alligevel være så forskellige :)
Det kan heller ikke ...
... udelukkes, at din datter måske kunne høre til det man kalder for "high need". Helt overordnet, så synes jeg ikke om at man putter børn i kasser og give dem "specielle diagnoser". Jeg går heller ikke ind for at man betegner sit barn som "astmabarn" eller "flaskebarn" ...
Og lige netop omkring High Need, så må man jo sige at alle børn et eller andet sted er dette - alle børn har et stort behov for stimulation, mad, opmærksomhed, søvn, hjælp til ro osv. Ligesom børn naturligt har en udforskningstrang og lyst til at lære, et meget højt aktivitetsniveau ...
Når det bliver relevant at tale om High Need Babies, så er det fordi at nogle børn naturligt virker mere krævende. Hvor de fleste børn måske har brug for ekstra meget hjælp til at spise og koncentrere sig om det eller har brug for hjælp til at lukke af for verden og overgive sig til søvnen - så har de såkaldte High Need Babies ofte behov for hjælp til det hele. Og derfor er det så utroligt svært for forældrene.
Det kan tit være rigtig svært at opfylde disse børns behov og man kan som forældre meget hurtigt få en følelse af ikke at slå til. Her kan det hjælpe forældrene at vide, at der ikke er noget i vejen med ens barn, eller at det ikke er fordi man ikke gør det godt nok eller gør noget forkert - det er 'bare' sådan ens barn er, det er barnets personlighed.
Måske er din datter en high need baby, måske vil det give dig en ro at vide, at der er børn, som har brug for hjælp på mange punkter, som kan være svære at aflæse og dermed svære at tilfredsstille. Men du må forsøge så godt du kan.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.