Annonce

Annonce

Brev:

Søvntyran


26. januar 2011

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Søvntyran

Hej Helen.

Jeg har virkelig brug for nogle gode råd omkring min søn Nikolaj på 14 ½ mdr. som sover meget dårligt! Min mand og jeg er desperate efter søvn….

Nikolaj er en meget glad, smilende og ikke mindst aktiv dreng på knap 9 kg. Han har altid sovet dårligt, dvs. været vågen 5-10 gange hver nat, hvor han græder/klynker. Blev ammet som spæd – op til 7 ½ mdr. op til 5 gange hver nat!

Jeg introducerede grød omkring 4 mdr., hvilket gik fint i starten, men efterhånden som han blev ældre ville han kun ammes. Det gjorde heller ikke nogen forskel på nattesøvnen, de dage han fik 3 måltider grød/mos – vågnede stadig hver 2-3 time.

Efter aftale med min sundhedsplejerske indførte jeg fuldt ammestop da han var 7,5 mdr. og i løbet af 2 døgn spiste han grød igen og tog flaske for første gang. Den hyppige amning blev bare afløst af flasker om natten, hvilket betød han ikke var sulten før om eftermiddagen.

Omkring 12 mdr. stoppede vi helt med flasker om natten (får kun en til god nat), med det resultat at han i 3-4 uger stod op kl. ca. 4 (stadig med utallige afbræk om natten), var ked af det, pylret og klar til at sove igen kl. 6. Hvis vi ikke stod op med ham græd han op til 2 timer i sin seng. Derfor indførte vi én flaske tidlig morgen, hvorefter han vågnede glad kl. ca. 6.30 – 7.00. Det gør han stadig, men vil stadig gerne have 1-2 flasker om natten og vågner derudover nemt 4-8 gange.

Han viser tydeligt, når han er tørstig, ved at sutten ud af munden. Bliver fuldstændig hysterisk hvis jeg tilbyder vand eller blot lægger ham ned igen, og siger ”nu skal du sove”. Jeg har altid forsøgt først med sut (tog han først i alder af 8 mdr.), så vand og til sidst flaske.

Han har oven i dette altid haft et stort ...


Annonce

... tryghedsbehov – elsker at putte sig hos en, holde i hånd når han skal sove m.m. Vi sidder hos ham 5-15 min om aftenen, til han er faldet i søvn (heldigvis går det ofte ret nemt). Han er stort set aldrig faldet i søvn alene, dvs. med mindre han har grædt sig i søvn, fordi vi ikke vil sidde hverken halve eller hele timer hos ham.

Nikolaj har en storebror på 4 år, som jo også skal puttes, de dage hvor vi kun er én forældre til at putte. Jeg fornemmer at når han vågner i løbet af natten (i de lette søvnperioder) og ser vi ikke er der, græder han. Han har aldrig ligget i sengen selv/ alene på sit værelse og ”hygget”/pludret til han faldt i søvn.

Når han vågner og græder (står typisk op i sengen), holder han op straks vi kommer, men starter igen med det samme vi vender os for at gå ud at rummet. Vi har de sidste måneder taget ham med ind i vores seng ved opvågning ved 24-01-tiden, hvor han ofte falder til ro, men han vågner lige ofte af den grund resten af natten. Han græder typisk ½ - 1 ½ time, han enten ikke får flaske eller vi bliver siddende til han er i dyb søvn – jeg følger dine 3 min. Intervaller, hvor jeg går ind og lægger ham ned, og siger ”du skal sove”.

Han nuværende søvn og spise rytme er helt normal – dog ikke stor-spisende. Sover middagslur ca. 11-14, og puttes kl. 19-19.30. Har prøvet med godnat grød, men han kan sjældent spise det. Gør ingen forskel på nattesøvn, når han spiser det.

Hvordan får vi Nikolaj til at sove mere sammenhængende?

Kan han ”forstå” hvis han kun må en flaske kl. ca. 3.30, når han vågner der, men ikke når han våger kl. 23 eller 01? (jeg ved godt han reelt burde kunne helt undvære flasken nu, men orker ikke stå op kl. 4 med træt og pylret dreng)

Glæder mig til at høre fra dig:-)

Tina

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce