Svar: Fedtstof og salt i maden
Kære Mor
Der skal tilsættes ekstra fedtstof til den hjemmelavede mad, du giver din datter. Det vil være rigtig godt at varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, som du også selv er inde på. Du kan variere mellem brugen af smør og smørlignende produkter samt plantemargarine og planteolier som f.eks. majsolie, olivenolie, rapsolie eller vindruekerneolie.
Derudover bør grød og mos energiberiges med mælk og du bør her bruge modermælk, modermælkserstatning eller en lille smule sødmælk (max ½ dl, når der er tale om sødmælk).
Det første år vokser børn meget hurtigt, - barnet vil i gennemsnit tredoble sin vægt og vokse ca 25 cm i længden og den store vækst medfører behov for ekstra energiberiget mad. Børn kan simpelthen ikke spise portioner der er store nok til at dække deres behov og derfor skal maden indeholde meget energi. Fedt er det næringsstof, der indeholder mest energi pr. gram.
Med hensyn til salt, så er det rigtigt at børn under 1 år så vidt muligt ikke tilbydes for meget salt. Du skal derfor ikke bruge salt i den mad, du laver til dit barn. Du skal altså ikke komme salt i havregrød eller grøntsagsmos.
Hvis I ...
... salter maden meget, så bør I bruge bordsalt, så barnet på den måde naturligt kan få jeres mad uden salt og I voksne kan så salte maden ved bordet, som I føler behov for.
Men det er ikke sådan, at barnet slet ikke må få salt og børn kan ofte godt lide smagen af salt. Hvis du laver kødboller kun til din datter, så ville jeg ikke tilsætte salt til farsen, men bruger du en gang imellem indmaden af en frikadelle, så vil den naturligt indeholde lidt salt og det er okay. Det samme gælder, hvis du koger lidt grøntsager og tilsætter lidt salt i kogevandet, det sker der heller ikke noget ved.
Der vil naturligt, som du også er inde på, være tilsat salt i visse former for pålæg, fiskefars, brød osv. som man køber og en lille smule salt kan derfor ikke undgås, hvis hverdagen også skal fungerer rent praktisk og barnet naturligt skal have mad som tager udgangspunkt i den mad vi andre også spiser - men det er det ekstra tilsatte salt, du skal være særligt opmærksom på og medtænke netop at bruge bordsalt, så I voksne kan salte ekstra og stadig spise samme mad som jeres datter.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Og god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







