Annonce

Annonce

Svar: Søvn og dagsrutiner


7. januar 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig - og velkommen til:)

Først - det er vigtigt for mig at sige, at det lyder som om at du er en rigtig sød og god mor. Du er opmærksom på din drengs behov, du forsøger at være der for ham, stimulere ham, du prøver at putte ham, når han er træt, du skærmer ham, luller ham til ro, forsøger at trave byen tynd i håb om at det vil virke ... Det lyder som om at du gør en masse rigtig gode ting og naturligvis er det så ekstra frustrerende, at det er begrænset, hvor meget det virker ...

Når jeg ser din plan for dagen, så er der flere ting som slår mig og jeg vil gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

For det første er det helt normalt at børn på 6 måneder, kun sover ca 45 minutter om formiddagen, tilgengæld vil det være rigtig godt at arbejde på, at han sover en længere middagslur og gerne så lang en lur, at han kan begynde at springe 3 lur over. Netop i 6-7 måneders alderen vil børn ofte kunne undvære dagens sidste powernap.

For det andet er det vigtigt at du tilbyder ham lidt mindre skemad af gangen, men lidt flere måltider og også mere mælk. Så du på den måde er sikker på at han hele dagen igennem bliver fyldt godt op og derfor ikke behøver søge brystet så hyppigt om natten.

For det tredje, så er det super vigtigt at du ved at mælk naturligt skal indgå som en del af hans putteritual og det er ikke meningen at han skal kunne puttes spilvågen i seng og så kunne falde i søvn af sig selv. Det er helt naturligt at han har brug for at få bryst eller flaske og først når han er lige ved at overgive sig til søvnen men ikke sover helt, skal han i sin seng og sove. Han skal altså have mælk, men skal lige nå at registrere hvor han bliver lagt, trille om på siden og falde i søvn.

Det er også super vigtigt at du nu forsøger at aktivere ham rigtig meget i de vågne perioder, så han får længere vågentid og så der bliver tydelig forskel på hvornår han sover og hvornår han er aktiv. Det er vigtigt at du ikke ser hvert gab som behov for at blive puttet, men nogle gange ser det som udtryk for at han måske keder sig. Her skal han så aktiveres, evt. have noget at spise, selv sidde med lidt mad i hånden og på den måde stimuleres mentalt og så vil han måske være mere parat til at sove ½ time efter og vil dermed også være mere parat til at sove lidt længere stræk.

Det er en rigtig god idé at en gang dagligt triller ham en tur, gerne til middagsluren, så han kommer ind i en rytme, hvor hans indre ur naturligt bliver indstillet på at sove et lidt længere stræk netop midt på dagen.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05.30: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (evt. jerntilskud, hvis han ikke får mindst 400ml mme dagligt), tilbydes både af blødere typer frugt at sutte på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl. 9.30-10, sover måske kun 45 minutter

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, det kan ...


Annonce

... være hjemmelavet mos eller mos fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske kl. ca 13 og puttes til middagslur - meget fint at gå med ham, som du allerede forsøger, må her meget gerne sove 2 timer (ved godt at det lige nu lyder urealistisk, men med en fast plan for indtag af mad og mælk, samt nogenlunde faste tider for søvn og aktivitet, kan det godt være realistisk).

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes flaske

Powernapper evt. men kan også springe den over, det må lige nu være lidt fleksibelt i forhold til hvor lang en middagslur han tager. Jo kortere middagslur, jo mere behov for powernappen og omvendt.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad. Suppleres med brødskorper, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Pusles, bades osv. som nu

Ammes eller flaske og puttes til natten ca 19.30 - tidspunktet variere efter hvorvidt han har sovet powernap eftermiddag eller har sprunget denne over.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23: Ammes rigtig godt fra begge bryster, så du er sikker på at han er fyldt rigtig godt op, eller tilbydes flaske

Midt nat 02-04: Amning her skal I stille og roligt arbejde på at få trappet ud, så han i løbet af de næste uger bliver i stand til at sove fra midnat til næste morgen tidlig mellem 5 og 06 uden mælk ...

Som det er hos jer lige nu, så får jeres dreng ikke mælk nok i løbet af dagen og søger det naturligt om natten. Det er vigtigt at du lige nu arbejder på en rytme, hvor han får skemad når han vågner af en lur og får mælk inden han skal sove næste lur. Det er også vigtigt at du holder skemaden nede i mængde, så han netop har lyst til og tager imod mælken. Det er derfor bedre at give ham 1 dl. grød og mos og han så drikker lidt af flasken inden han puttes, end du giver ham 2 dl. grød eller mos og han så afviser flaske.

Så hos jer er der altså brug for flere ting. Blandt andet en ny rutine om dagen, en fast plan for mad og indtag af mælk, tidspunkter, adskillelse af leg, søvn osv. I er nødt til at fokusere på dette først, far kan sagtens overtage putteritualer med flaskegivning, det er ikke noget problem.

Jo mere flaske din dreng får, jo mere vil din amning gå i stå. Du må naturligvis gerne bibeholde amning om aftenen og om natten, hvis I begge trives med det og du vil godt kunne gøre dette i længere tid. Det vil sandsynligvis også være rigtig dejligt for din dreng at mødes med dig via amning, når I har været adskilt i løbet af dagen og du så er hjemme igen. I må se hvad tiden bringer.

De fleste børn vil i denne alder have brug for 800-900ml mælk i døgnet og derudover skal de også drikke vand af kop. Det handler om at dække deres væskebehov. Mælk i grød og mos er vigtigt for at energiberige deres mad og det giver dem ekstra kalorier, kalk osv. men det kan ikke tælle som mælk af flaske, for det er ikke væske på samme måde.

Jeg håber mine tanker hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce