Annonce

Annonce

Svar: Urolig nattesøvn og døgnrytme


28. december 2010

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ida

Tillykke med lille Vigga og velkommen til :)

Der kan sagtens være en sammenhæng mellem Viggas varierede søvnmønster om dagen og store uro om natten. Det kan ikke udelukkes, tingene påvirker jo hinanden.

Det er dog begrænset, hvor meget fast rytme I kan forvente endnu, med den alder Vigga har. Hun vil naturligt få mere og mere rytme hen af vejen, men først i 3-4 måneders alderen og især når hun bliver gammel nok til at komme igang med skemad, vil man normalt kunne forvente mere rytme og fast struktur.

Lige nu er det en god idé at arbejde på at hun sover 2 lange lure i løbet af dagen eller 3 mindre lure. Samlet vil hun måske sove 5-6 timer i løbet af dagen og ca 10 timer om natten, naturligvis afbrudt af mad. Det kan måske give dig en nogenlunde idé om, hvad du kan forvente. Du efterlyser en fast rytme for dagen og det kan jeg desværre ikke give dig, med den alder hun har, hun er lidt for lille. Men du kan prøve at medtænke de 5-6 timers dagssøvn og ca 10 timers nattesøvn og så se om ikke du kan få det til at gå op i en højere enhed :)

Det er meget fint at du forsøger at amme hver 3-4 time, så hun ikke sover meget længere end dette om dagen, netop for at hun både får mælk nok, men også får en rytme, som gør at hun ikke bliver overtræt. Som du skriver resulterer de meget lange lure nogle gange i at hun også har meget lange vågenperioder og det vil være rigtig godt, hvis hun ikke er vågen i mere end 2-2½ time af gangen, så skal hun sove igen.

Det er her vigtigt at mælk indgår som en fast del af hendes putteritual og det er netop putteritualerne, du kan begynde at gøre ...


Annonce

... noget ved nu. Det vil være rigtig godt at indføre faste ritualer, som på sigt bliver genkendelige for hende og dermed trygge, som forbereder hende på hvad der nu skal ske.

Det vil her være rigtig godt at putte hende i et svøb eller f.eks. i en voksipose, fordi det vil hjælpe hende til at holde sammen på sig selv fysisk. Lige nu forstyrrer det jer, når hun ligger og flagrer med arme og ben, men netop en sovepose vil kunne afhjælpe dette. I kan også overveje om hun sover bedst i sin lift eller har brug for at blive puttet direkte i sin seng. Nogle børn sover bedst og mest roligt på lidt plads, andre børn har det bedre, hvis der er plads til at de kan skifte lidt stilling og her er der mere plads i en seng ...

Med hensyn til at hun forstyrrer jer om natten, så skal I naturligvis overveje hvor slemt dette er ... Nogle vælger at flytte barnet på eget værelse tidligt, fordi de ikke kan sove i den natlige uro - og det kan I naturligvis også vælge. Jeg vil umiddelbart ikke anbefale det, da det at I sover i samme rum kan være med til at forebygge vuggedød. Andre forældre vælger at sove med ørepropper og atter andre vælger at sove på skift i og uden for soveværelset, for at få nattero hver anden nat. Og så er der jo også forældre som sover bedst, netop når de kan høre deres barn, det er dejligt at have sit barn helt tæt på - også selvom det pludrer og grynter om natten ... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Vi er alle forskellige og I må prøve at finde ud af, hvad løsning der passer jer bedst og kan give jer alle bedst nattero.

Håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, fortsat held og lykke med hende :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce