Svar: Søvn og gråd om natten
Kære P
Min umiddelbare tanke, når jeg læser dit brev er, at din dreng drømmer rigtig meget i øjeblikket. Han er lige aldersmæssigt på grænsen til at han begynder at få lidt bevidsthed om at I er der, selvom han ikke kan se jer og at han kan kalde på jer, så kommer I og hjælper ham.
Jeg tænker derfor at hans gråd om natten skyldes drømmeaktivitet og at han kalder og I kommer og hjælper ham, han bliver glad, leger osv. og falder til ro, hvorefter I kan putte ham igen, hænger sammen med den øgede bevidsthed han er ved at få, netop omkring det at I er der stadig for ham, selvom han ikke kan se jer.
Netop i de perioder hvor børn motorisk og mentalt udvikler sig meget, tager det der kaldes tigerspring, så oplever man ofte stor uro om natten. Barnet kan vågne, græde højt, og næsten virke til at have mareridt, onde drømme. Naturligvis ikke mareridt som vi drømmer eller som man ser hos større børn, han er for lille til at kunne drømme om monstre og fantasiuhyrer, men han kan f.eks. godt drømme om adskillelse og om at blive væk fra jer, ikke kunne finde jer.
Så det at han begynder at gå mere ud i verden på egen hånd, oplever verden større og også får en større bevidsthed om hvor I er i forhold til ham - det kan gøre at han i en ...
... periode vågne og græder meget om natten. Samtidig kan det jo så forstærkes af at han er syg, har ondt, måske lidt feber osv. Smerter og feber gør ikke drømmene mindre, tværtimod.
Så der er sandsynligvis tale om en periode og det går over igen. I skal dog være forberedte på, at I kan opleve det igen og nok i endnu større grad, når han bliver mellem 18-20 måneder gammel - så er I forberedt :)
Og nej, jeg er helt sikker på at du ikke nurser ham for meget, men giver ham den omsorg og nærhed han har behov for. Det du gør virker så fint og lyt til dig selv og dit hjerte. Det der føles rigtig er ofte rigtigt :)
Og jo da, masser af forældre står i samme situation og er ligeså rådvilde som dig - men de fleste børn er nok lidt ældre inden man rigtig mærker selvstændigheden slå igennem og her er jeres dreng så lidt hurtigere på den, men det gør det jo ikke forkert. Måske 'bare' lidt sværere fordi han naturligt mentalt stadig er meget lille og derfor bliver han måske også ekstra frustreret nogle gange ... hvilket jo så igen også gør dig frustreret og i tvivl.
Men lyt til dig selv, tal med din mand, brug hinanden, så når I rigtig langt - I er allerede rigtig langt og gode forældre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.