Svar: Stort symfysemål
Kære Pernille
Når jordmoderen måler symfysefundusmål, så er det for at vurdere om barnet vokser som det skal. Det at måle livmoderens størrelse kan give et billede af, om alt er som det skal være.
Hvis man oplever at symfysefundus målet enten er mindre eller større end forventet, så vil man normalt undersøge om terminsberegningen er rigtig. Dette evt. ved at kontrollere med en ultralydsscanning.
Der kan godt være en variation fra kvinde til kvinde, ligesom det også kan have noget at sige, hvorvidt man har været gravid og født før. Det vil f.eks. være meget normalt at du bliver hurtigt større 4 gang du er gravid, end hvis du var førstegangsgravid. En tommelfingerregel er at symfysefundusmål er 2 mindre end gestationsalder. Det vil sige, at når man er i 28 uge, så vil man have et SF mål på 26 cm.
Men igen - der er forskel og det er dit fjerde barn og din scanning har været normal. Og ja du lyder til at være stor i forhold til hvor langt du er henne ... men det kan være helt normalt.
Et ...
... stort symfysefundusmål kan være tegn på at terminen er beregnet forkert. Det kan også være tegn på at man venter tvillinger og så kan det være tegn på at fosteret står meget højt eller at det er en stor baby du venter dig. Det kan også, som du spørger til, skyldes at du danner meget fostervand. Mødre med sukkersyge har f.eks. risiko for at danne ekstra meget fostervand i graviditeten.
Hvis man mistænker dette hos dig, så vil man igen ultralydsscanne dig for at be- eller afkræfte dette. Behandling er der ikke rigtig noget af, skyldes det sukkersyge, vil man behandle dette.
Du er nødt til at se hvad tiden bringer, stadig nyde den lille i din mave, slappe af og prøve at tænke på noget godt og ikke bekymre dig for meget. Du kan lige nu hverken gøre fra eller til, men må bare passe rigtig godt på dig selv :) Og så synes jeg du skal tale med læge eller jordemoder om at blive scannet igen, hvis dit symfysefundusmål stadig ligger så meget over gennemsnittet.
Ha en rigtig god jul og pas godt på hinanden.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Viden om børn:
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger