Annonce

Annonce

Svar: Slut med sut - 3 år


3. december 2010

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Lisa

Af hensyn til jeres datters tænder, så lyder det som om at I skal til at slippe sutten og selvom der er sket meget i hendes liv det sidste stykke tid, så er det nok begrænset, hvor længe I kan trække det ...

Det er hårdt at blive storesøster, men det er jo også hårdt om ½ år, når lillebror kravler rundt og piller i alle hendes ting, så det bliver ikke nødvendigvis lettere der ... At I begge skal være hjemme til januar er jo også en stor fordel netop i forhold til at rumme hende og finde alternativer, give hende ekstra nærhed, fysisk kontakt osv. når hun har behov for det.

Det er en god idé at minimere brugen af sut, så hun som udgangspunkt kun får sutten, når hun skal sove. I løbet af dagen skal sutten lægges på en fast plads, hvor den så ligger og venter på hende til om aftenen.

At sende sutten til julemanden, at indgå små aftaler om det der nu skal foregå, kan være rigtig fint. At udnytte at det nu er jul og sende den med posten til Julemanden på Grønland, hvor hun selv er med til at skrive og poste brevet er for mange en rigtig god idé. Så kan alle nissebørnene få glæde af sutterne, nu hvor hun ikke skal bruge dem mere... det kunne måske godt være en løsning som hun ville gå med til og måske I er heldige at få et returbrev fra Grønland.

Nogle vælger at give en længe ønsket gave til gengæld for sutten, andre gange at forære den til tandlægen eller at hænge den på et suttetræ. Hos nogle tandlæger står suttetræer, men der findes også suttetræer rundt omkring i parker, ved kirker, i indkøbscentre osv. Prøv at forhøre dig forskellige steder, evt. i børnehaven om de ved, hvor der er suttetræ, hvor I bor.

For andre dur sådanne løsninger slet ikke. Hvis jeres datter er meget praktisk orienteret, er bange for ...


Annonce

... julemanden og ikke synes suttetræer er sjove, ja så kan det være bedre at forklare hende tingene som de er - kort og godt. Sutterne bliver gamle, mørnede, slidte og dur ikke mere. Og når ting går i stykker, så skal de smides ud. Så kan I tage hende med i denne proces og lad hende være med til at smide dem ud, fuldstændig ligesom mælkekartonen også smides ud, når den er tom osv.

Når hun så søger sutten om aftenen, så husk hende på at sutterne nu er smidt ud og tilbyd så noget andet, noget som er ligeså dejligt og hyggeligt. Ikke så meget snak om sutter men mere "sååå se nu her, nu sætter vi os her og putter i dynen og så læser mor for dig, det er dejligt, kom skat".

Det er en god idé at finde en substitut for sutten, det kan være en bamse, som hun selv er med til at vælge. Når hun skal sove, bliver ked af det, er træt osv. - det vil sige når hun er i de situationer hvor hun normalt vil bede om sin sut, så skal hun have sin bamse. I starten kan hun få begge dele, men stille og roligt skal hun lære at nøjes med bamsen.

Når hun skal sove skal der indføres nyt putteritual, hvor sutten ikke indgår, men hvor hun i stedet for lidt at spise, lidt lun mælk eller andet at drikke og så puttes hun med godnathistorie, sin bamse og lidt stille snak om hvordan dagen er gået. Hun må ikke føle at hun mangler noget, hun skal ligesom føle at de nye ritualer er mindst ligeså gode som sutten, gerne bedre :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Som optakt til det hele, kan I også læse bøger med hende om at smide sutten, der findes mange rigtig gode. I kan købe bøger om emnet eller I kan låne bøger på biblioteket.

Se også stopsy, som I øjeblikket har en annonce hos mig. Måske var det en metode I kunne bruge ...

Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce